Na co si dát před Velikonocemi v obchodech pozor? Samozřejmě na vejce!

Praha - Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) upozorňuje kupující, aby během hektických předvelikonočních nákupů věnovali zvýšenou pozornost vejcím, která nakupují. Varování se přitom týká jak klasických syrových vajíček, u kterých může způsobit problémy zejména nevhodná teplota skladování v prodejně, tak těch čokoládových, za které někdy obchodníci vydávají čokoládové náhražky.

Podle regulí by měla být syrová vajíčka uchovávána při teplotě od 5 do 18 stupňů Celsia a v žádném případě nesmí být vytavena přímému slunci. „Některé hypermarkety však toto nedodržují a zboží nyní nabízejí bez jakýchkoliv opatření uprostřed prodejny, kde teplota bude určitě vyšší než stanovených maximálních 18 °C, “ informoval mluvčí SOS Jan Mišurec. Dodal, že v takovém případě se zkracuje doba použitelnosti vajec.

Aby si mohli být spotřebitelé jistí, že jim vajíčka vydrží, měli by si je před koupí prohlédnout. Vejce by měla být čistá a s neporušenou skořápkou. Navíc by na nich měla být uvedena i minimální trvanlivost a velikost. Obezřetnost se podle sdružení určitě vyplatí. Syrová vajíčka totiž mohou způsobit řadu onemocnění počínaje zažívacími problémy a salmonelózou konče.

I čokoládová vajíčka mají nedostatky

Pokud si chce spotřebitel skutečně pochutnat na čokoládovém vajíčku, měl by věnovat zvýšenou pozornost také jeho nákupu. Někdy se totiž stává, že prodejci označují pojmem „čokoládová“ i čokoládové náhražky, tedy takové cukrovinky, které obsahují více než pět procent rostlinného tuku.

Zákon sice takovéto praktiky zakazuje, bohužel ho ale podle sdružení prodejci často porušují. „V tomto lze doporučit spotřebitelům jen jediné, aby věnovali zvýšenou pozornost složení výrobku, protože jen tak si budou moci být jisti, že si kupují, co opravdu chtějí a na čem si opravdu pochutnají, a nikoli pouze náhražku,“ uzavřel Mišurec.