Slovenská centrální banka už počítá s poklesem o 2,4 procenta

Bratislava - Slovenská centrální banka připustila, že se letos tamní ekonomika propadne do recese. Dosud přitom Národná banka Slovenska (NBS) počítala s meziročním růstem hrubého domácího produktu o 2,1 procenta. Dnes její viceguvernér Martin Barto oznámil, že letos může slovenské hospodářství klesnout až o 2,4 procenta. Loni slovenský HDP vzrostl o 6,4 procenta.

„Předpokládáme, že Slovensko se letos dostane do recese,“ prohlásil viceguvernér Barto s tím, že už v roce 2010 by ekonomika měla opět nabrat růstový trend. K poklesu ekonomiky přispěje i lednová krize kolem dodávek zemního plynu z Ruska. Několikadenní přerušení výroby v podnicích kvůli výpadku zásobování plynem ukrojí z růstu HDP asi půl procentního bodu.

NBS až dosud předpokládala, že ekonomika si udrží růst, který se měl pohybovat kolem 2,1 procenta. Podobně ministerstvo financí růst naposledy odhadlo na 2,4 procenta, přestože naznačilo, že odhad zřejmě ještě přehodnotí. S propadem slovenské ekonomiky počítá i řada ekonomů, nedávno recesi nepřímo naznačil i premiér Robert Fico.


S oživením ekonomiky podle NBS zřejmě nelze počítat dříve než příští rok. V roce 2010 centrální banka očekává růst hospodářství o dvě procenta, v roce 2011 asi o 3,2 procenta. NBS v aktuální predikci přehodnotila i výhled inflace na letošní rok. Míra růstu spotřebitelských cen by podle metodiky Evropské unie měla zpomalit na 1,7 procenta, zatímco doposud NBS počítala s průměrnou inflací 2,4 procenta. V dalších dvou letech už centrální banka předpokládá mírné zrychlení inflace, měla by ale i tak zůstat pod třemi procenty.

Vladimír Pikora, analytik Next Finance:

„Důvodem očekávaného propadu je samozřejmě vývoj v zahraničí a především pokles poptávky po automobilech a elektronice. V příštím roce by se ale měla situace podle centrální banky již zlepšit a ekonomika by měla růst o 2,0 procenta. Současná prognóza je podle nás realistická, ovšem ta předchozí realistická nebyla ani v den svého vzniku.“

Slovenská ekonomika by navzdory očekávanému poklesu měla co do výkonnosti zůstat na předních místech mezi zeměmi EU. Podle březnové prognózy Evropské centrální banky (ECB) se HDP zemí eurozóny, jejíž je od ledna Slovensko členem, letos sníží o 2,2 až 3,2 procenta.

Vladimír Pikora
Zdroj: ČT24
Vydáno pod