Další nebezpečné plyšové hračky na českém trhu

Praha - Česká obchodní inspekce objevila v prodejnách v České republice další sérii nebezpečných plyšových hraček. Mají podobu zvířat - psa, tygra, medvěda, koně, opice, žáby či chobotnice. Hračky jsou vybaveny bateriemi, které umožňují jejich pohyb. A právě pouzdro na baterie není správně zabezpečeno a umožňuje uvolnění malých částí. Dostatečně zabezpečen není ani přístup k měkkému výplňovému materiálu zvířátek.

Při rozepnutí zdrhovadla na břiše zvířátek se může spotřebitel snadno dostat k výplňovému materiálu. Ten lze snadno ukousnout či utrhnout, a u malých dětí tak hrozí vdechnutí či spolknutí částí výplně. „Hračky nejsou opatřeny varováním omezujícím rizika spojená s jejich použitím,“ doplnila k tomu ústřední ředitelka České obchodní inspekce Jana Příhodová. Spotřebitelé se tak mohou oprávněně domnívat, že jsou určeny i pro malé děti.

Další problém našla inspekce u pouzdra ukrývajícího baterie. Jeho příklopná dvířka lze snadno odklopit bez použití jakéhokoliv nástroje. Po otevření dvířek má spotřebitel volný přístup ke strojku s ozubenými kolečky. Součástky jsou tak malé, že by podle Příhodové mohly způsobit i udušení dítěte.

Inspekce již distributorovi těchto problémových plyšových zvířátek nařídila, aby stáhnul výrobek z trhu. Spotřebitelé však mohou mít nebezpečné hračky ještě doma.