Stát nesmí rušit zakázky pro ČSOB jen kvůli arbitráži

Brno - Stát nemůže rušit výběrová řízení, která vyhrála ČSOB, jen proto, že proti němu banka vede arbitráž. Vyplývá to z verdiktu Krajského soudu v Brně, který dnes zamítl žalobu ministerstva financí proti Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten ministerstvo napadlo kvůli tomu, že mu udělil pokutu právě za to, že zrušilo tendr, který vyhrála ČSOB.

Celý spor se točí kolem výběrového řízení na správu 15 miliard korun určených na protipovodňová opatření. Ten řádně vyhrála ČSOB, ještě před uzavřením smlouvy ho však ministerstvo kvůli soudním sporům s bankou ohledně zkrachovalé IPB zrušilo.

To se ale nelíbilo Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který zrušení výběrového řízení označil za porušení zákona a udělil ministerstvu pokutu 10 tisíc korun. A právě tuto sankci ministerstvo napadlo u soudu, ovšem neúspěšně.

„Postup ministerstva financí považujesoud za porušení zákona o veřejných zakázkách,“ potvrdil soudce David Raus názor antimonopolního úřadu. Dodal, že zrušení tendru se nemůže opírat jen o probíhající arbitrážní řízení, navíc ještě takové, které s tendrem nijak nesouvisí.

Desetitisícová sankce patří k nejnižším, jaké úřad ukládá. Důležitější než pokuta ale podle dřívějšího vyjádření antimonopolního úřadu může být pro ministerstvo jistý precedens, zda může v podobných případech postupovat stejně, tedy zrušit soutěž ve chvíli, kdy v jejího vítěze ztratilo důvěru.