Pomoc automobilkám nejspíše bezedná, EIB pomůže 866 miliony eur

Brusel - Evropská investiční banka (EIB) dnes schválila půjčku ve výši 866 milionů eur (asi 23 miliard korun) evropským automobilkám. Úvěry by měly putovat na výrobu "zelených" aut s nižšími emisemi oxidu uhličitého. Dnešní den odsouhlasená suma je součástí balíčku v hodnotě sedmi miliard eur (186 miliard korun), které banka i kvůli probíhající krizi pravděpodobně půjčí autovýrobcům v první polovině tohoto roku.

Podle Evropské investiční banky nyní 400 milionů eur poputuje automobilce Nissan, a to na vývoj a výrobu modelů s nižší spotřebou ve Velké Británii a Španělsku. Automobilce Jaguar Land Rover EIB půjčí 366 milionů eur. Úvěr se týká i závodu automobilky Volkswagen v Indii, uvedla banka. Půjčky EIB jdou ruku v ruce se snahou Evropské unie snížit emise oxidu uhličitého a zabrzdit globální oteplování.

Evropský automobilový průmysl je největší na světě. Vyrábí ročně přes 18 milionů aut, ale podle posledních čísel jich prodává za rok jen 12 milionů. Odvětví zaměstnává přímo zhruba 12 milionů lidí a další miliony v dodavatelských firmách.

Vydáno pod