GM letos přijde i o pozici světové dvojky

Detroit - Sotva rok poté, co ho japonská automobilka Toyota Motors připravila o pozici světové jedničky, přijde americký výrobce automobilů General Motors zřejmě i o pozici světové dvojky. Na třetí místo žebříčku by ho měl odsunout německý Volkswagen. Kromě změn v pořadí lídrů se ale trh s automobily bude muset vyrovnat také s výrazným propadem výroby. Množství aut, která letos sjedou z výrobních linek, by mělo klesnout o pětinu. S těmito závěry přišla analýza společnosti R.L. Polk.

„General Motors je opravdu velmi silně závislý na situaci na americkém trhu, kdežto Volkswagen jako celosvětový výrobce dokázal poměrně značně růst bez toho, aby byl velmi silně přítomný na americkém trhu,“ vysvětlil České televizi šéfredaktor Auto 7 Jan Blažek. Navíc se v Německu, které je domovskou zemí Volkswagenu, již podařilo trh s automobily znovu rozhýbat. V březnu se na největším evropském trhu prodalo o 40 procent vozů více, kdežto ve Spojených státech to bylo o stejné procento méně.

2009 - nejméně prodaných aut v celém tisíciletí

I když se situace například v Německu začala lepšit a i česká škodovka vyrábí na plné obrátky, v celosvětovém srovnání se letos prodá mnohem méně vozů než v minulých letech. Zatímco před dvěma lety počet vyrobených aut atakoval hranici 57 milionů, letos jich brány továren nemá opustit ani 53 milionů. Bude to znamenat nejhorší výsledek od začátku tisíciletí.

Situace by se podle R.L. Polk měla začít obracet až v roce 2010, kdy trh s automobily zaznamená mírné oživení. A v roce 2012 by se měl vydat k novým rekordům. Z výrobních linek by mělo sjet 70 milionů aut. Těžiště se ale přesune z vyspělého Západu do zemí jako je Čína, Rusko a Brazílie.

Vydáno pod