Vedení drah si utáhne opasky

Praha - O 15 procent si letos sníží platy zhruba 50 členů vedení Českých drah včetně generálního ředitele a jeho náměstků. Manažeři neobdrží ani žádné bonusy. Omezení své příjmové stránky učiní po dohodě s ministrem dopravy Petrem Bendlem, který krok ocenil. Firma chce tímto způsobem ušetřit zhruba 11 milionů korun.

„Jsme v době, kdy už nestačí jen běžné škrtání výdajů a škrcení nákladů v provozu,“ uvedl šéf drah Petr Žaluda. Vedení firmy zároveň nedostane žádné bonusy. To ocenil ministr Bendl. „Úspory se samozřejmě promítnou do hospodaření společnosti,“ uvedl.

Prodělávají i luxusní Pendolina

Dráhy se potýkají dlouhodobě s nedostatkem peněz především v regionální dopravě. Na krajské motorové vlaky se nedostává zhruba 3,3 miliardy korun ročně. Letos to stát chce řešit mimořádnou dotací krajům. Loni prodělaly také vlaky Pendolino.

Platy jsou hlavním tématem posledních týdnů i v Českých aeroliniích. Také zde si vrcholové vedení snížilo platy o 15 procent a nyní k tomu nutí pod hrozbou propouštění i další zaměstnance. Jak dnes ujistil Žaluda, platy zaměstnanců v drážním provozu se snižovat nebudou. Stejně jako dráhy se i aerolinie potýkají s úbytkem cestujících.