Peníze z unijních fondů přitečou dříve

Brusel - Evropská unie se dohodla, že v rámci boje s bezprecedentní hospodářskou krizí v unijní historii zvýší zálohové platby ze strukturálních fondů pro letošní rok. Do Česka by tak mělo zamířit 350 milionů eur (9,3 miliardy korun), tedy asi dvakrát tolik, než s čím se původně počítalo. Dohodu mezi státy a Evropským parlamentem dojednávalo české unijní předsednictví.

Celkem by sjednané změny měly navýšit zálohové platby z unijních fondů pro letošek o 6,3 miliardy eur (167 miliard korun), které by měly být zemím bloku okamžitě k dispozici. Dodatečné prostředky, které by jinak přišly až v dalších letech, by měly být použity na podporu zaměstnanosti a na oživení investicí, třeba do infrastruktury.

Zvýšení záloh neznamená, že se mění celkový objem peněz, který si unie na roky 2007 až 2013 pro strukturálnífondy vyčlenila. Jde nicméně o to, že dřívější a snadnější přístup k penězům, které by sjednané nařízení mělo zajistit, má pomoci evropským ekonomikám vypořádat se s dopady krize.

„Jsem velmi ráda, že se nám podařilo přesvědčit všechny členské státy a evropské instituce a dosáhnout rychlé dohody ke zvýšení zálohové platby a dalšímu zjednodušení administrativních pravidel, které napomohou realizaci tolik potřebných projektů na podporu hospodářství,“ poznamenala velvyslankyně ČR při Evropské unii Milena Vicenová.