Jednání Ázerbájdžánu s Ruskem ohrožují plynovod Nabucco

Londýn - Jeden ze zamýšlených pilířů vysněné energetické nezávislosti Evropské unie, plynovod Nabucco, který má do Evropy přivést plyn bez účasti Ruska, je stále v ohrožení. Přestože náměstek prezidenta státní ropné společnosti Ázerbájdžánu SOCAR Murad Hejdarov včera prohlásil, že je největší zakavkazká republika připravena se do projektu zapojit, Ázerbajdžán zřejmě stále vyjednává s Ruskem. Jak tvrdí člen americké nevládní organizace Atlantická rada Alexandros Petersen, projekt Nabucco by tato jednání mohla pohřbít.

Petersen v dnešním vydání ekonomického listu The Wall Street Journal upozorňuje, že 27. března Moskvu navštívil šéf ázerbájdžánské státní energetické společnosti SOCAR Rovnag Abdullajev. V sídle ruského monopolního vývozce plynu Gazprom, nad kterým má kontrolu Kreml, údajně podepsal předběžnou smlouvu o dodávkách plynu do Ruska.

„I když dohoda stále není závazná, mohla by životaschopnost projektu Nabucco zcela podkopat,“ upozorňuje Petersen. Plynovod Nabucco má vést přes Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko do přijímací stanice Baumgarten v Rakousku. Z ní by se rozváděl do dalších zemí Evropy.

Rusko ale s pomocí vlivných zemí EU prosazuje konkurenční projekt Nord Stream, který by měl zajistit přepravu ruského plynu přes Baltské moře do Německa. Z jižní části má Nabucco velkého konkurenta v chystaném plynovodu South Stream, který by měl vést z přístavu Novorossijsk na bulharské pobřeží a odtud do Srbska, Itálie a Maďarska.

Ázerbájdžán slíbil, že bude Rusku dodávat plyn ze svých dvou nových polí Šach-Deniz II a Azeri-Čirag-Gunešli. Surovina bude určena pro spotřebu v Rusku, Ázerbájdžán ale možná bude později dodávat více a část plynu, který Rusko dostane, půjde dál do zemí EU.

Slíbené dodávky z Ázerbajdžánu jsou nedostatečné

Náměstek šéfa společnosti SOCAR Murad Hejdarov přitom v úterý řekl, že jeho země je připravena posílat plynovodem Nabucco do Evropy v první fázi projektu asi osm miliard krychlových metrů plynu ročně. Později by Ázerbájdžán mohl tento objem podle něj zvýšit až na 30 miliard metrů krychlových. V rámci projektu Nabucco se ale předpokládá, že při plném výkonu se bude plynovodem přepravovat asi 31 miliard metrů krychlových plynu ročně. I to je však pouze zlomek objemu, který se ročně v Evropě spotřebovává.

Výstavbu Nabucca komplikuje řada dalších věcí. Vedle dostatečného financování chybí hlavně konsorcium států z oblasti Kaspického moře, které by se mělo na výstavbě podílet. V Praze se 8. května uskuteční takzvaný summit jižního koridoru, kterého se mají účastnit právě státy, jež mají být do projektu Nabucco zapojeny.

Hlavní evropské plynovody
Zdroj: ČT24