Mobilní operátoři uzamykají dětem nevhodný obsah

Praha - Až čtvrtina dětí po internetu nebo pomocí mobilu komunikuje s neznámými lidmi. Informace vyplývají ze studie agentury TNS AISA pro T-Mobile. Internet a potažmo internet v mobilních telefonech je stále rozšířenější. Operátoři proto nabídnou, nebo už nabízejí takzvaný rodičovský zámek, který dítěti zamezí přístup na stránky s nevhodným obsahem. Dokáže zablokovat stránky s pornografickou tématikou, seznamky, hry, stahování videa nebo MMS. Vodafone službu podobnou rodičovskému zámku poskytuje již od loňska, T-Mobile se chystá zavést blokaci nevhodného obsahu od května tohoto roku. O2 zatím možnost regulace stránek nechává na zákazníkovi a dává přednost osvětě.

Jitka Chocová manažerka odpovědná za společenskou odpovědnost firmy T-Mobile pro Českou televizi uvedla, že zájem o aktivaci služby, která bude zdarma, projevilo více než 80 procent oslovených rodičů. Společnost Vodafone zavedla tzv. dětský profil, který mladistvé na internetu chrání, již v červnu minulého roku. Zákazníci si podle tiskové mluvčí společnosti Alžběty Weinfurtové službu pochvalují. O2 naopak regulaci prohlíženého obsahu nechávají striktně na zákaznících a přednost dávají spíše osvětě.

České děti v rámci Evropy, co se internetového nebezpečí týče, patří k nejohroženějším. Přístup na síť jich má 85 procenta a míra rizika jejich zneužití je podle projektu EU Kids online vysoká.

Koordinátor projektu EU Kids online Václav Štětka:

„Projevuje se to například ve vyšší míře ochoty dětských uživatelů internetu poskytovat osobní informace, nebo případně setkávat se s kontakty.“

Nejdůležitější je podle Národního centra bezpečného internetu, hlavně prevence. Odborníci se pak shodují, že pokud se o to, co na síti děti dělají nebudou zajímat jejich rodiče, technická opatření je samotná neochrání.

Vydáno pod