Odborníci z USA navrhují, aby se platily daně ze slazených nápojů

Washington - Američtí zdravotní odborníci navrhují, aby spotřebitelé při nákupu slazených nápojů platili daň, tak jako tomu je například u cigaret. Jde podle nich o možný nástroj v boji s obezitou, která ve Spojených státech trápí stále více lidí. V článku v odborném časopisu New England Journal of Medicine Kelly Brownell z Yaleovy univerzity a vedoucí zdravotnického oddělení newyorské radnice Thomas Frieden píší, že v důsledku zdanění limonád a jiných slazených nápojů by si lidé začali kupovat zdravější pití, které je nyní dražší.

Daň ve výši jednoho centu na 30 mililitrů limonády, nápojů pro sportovce, slazených ovocných džusů a ledového čaje by podle Brownella a Friedena mohla snížit spotřebu slazených nápojů o více než deset procent. „Je těžké si představit, že by se podařilo docílit změny chování lidí jen vzděláváním, i kdyby na to vláda vynaložila obrovské prostředky,“ uvádějí. Navrhují, aby dodatečné příjmy do státní pokladny byly využity na boj s následky nadměrné konzumace limonád a jiných nápojů s obsahem cukru.

Z vědeckých studií vyplývá, že deset až 15 procent kalorií, které do sebe dostanou děti a mladí dospělí, pochází z nápojů. Výrobci nealkoholických nápojů se zavedením daně na slazené pití nesouhlasí. Poukazují při tom na průzkum veřejného mínění z minulého měsíce, podle kterého 70 procent Američanů takovou daň nechce. Tvrdí také, že by zdražení nápojů vedlo ke ztrátě pracovních míst. V tomto odvětví v USA pracuje 220.000 lidí.

Brownell s Friedenem poukazují na to, že zvýšení daní u cigaret funguje. V jedné studii se například uvádí, že při desetiprocentním zdražení se spotřeba cigaret sníží o 7,8 procenta.