Stávka francouzských energetiků zatím nemá větší následky

Paříž - Celonárodní stávka v energetickém sektoru se francouzským odborářům zatím příliš nedaří. Ráno bylo bez elektřiny asi 10 tisíc odběratelů na severu Francie, a to zejména v městech Arras a Boulogne-sur-Mer, dodávka plynu byla přerušena jen u 150 domácností. Dneškem přitom měla vyvrcholit deset dní trvající stávková pohotovost, která přinesla výpadky dodávek elektrické energie a plynu jen v několika francouzských lokalitách. Někteří zaměstnanci se také mají odpoledne zúčastnit protestní demonstrace za zvýšení platů a zachování pracovních míst energetiků.

Ve středu bylo do stávky zapojeno jen necelých šest procent zaměstnanců distribuční společnosti francouzského elektrárenského gigantu EDF. Určité výpadky dodávek elektřiny byly zaznamenány v pařížské aglomeraci, v oblastech u Středozemního moře a na severozápadě a jihozápadě země.

Stávková činnost byla o něco citelnější u distributora plynu společnosti GDF. Zapojilo se do ní asi deset procent zaměstnanců v pařížské oblasti. V regionu s deseti miliony obyvatel byla přerušena dodávka plynu pouze do 900 domácností. Odbory obviňují vedení hlavních energetických koncernů z „absence sociálního dialogu v době, kdy je to nejnaléhavější“ a také z porušování závazků zaměstnavatelů ohledně zvyšování mezd za loňský a letošní rok.

Odbory rovněž tyto společnosti odsuzují za to, že se snaží zaměřovat na externí spolupráci například s elektrikáři s vlastním živnostenským listem. Firmy toho údajně využívají při zadávání jednorázových úkolů, jako bylo například odklízení následků vichřice na západě země, a to na úkor udržování stavu zaměstnanců s plným pracovním úvazkem.