Nábytkáři žádají šrotovné na starý nábytek

Praha - Šrotovné nejen na stará auta, ale i na starý nábytek žádají čeští nábytkáři. Příspěvek státu na likvidaci starého a nákup nového nábytku by měl podle jejich představ činit 15 tisíc korun. Nábytkáři se inspirovali 30tisícovým šrotovným na pořízení nového automobilu, které navrhla ČSSD a na němž se největší opoziční strana ve středu rámcově dohodla s končící koaliční vládou. Tuzemští výrobci nábytku tvrdí, že úbytek zakázek, který kvůli krizi pociťují, je srovnatelný s tím v automobilovém průmyslu.

„Šrotovné na automobily je podpůrný prostředek zaměřený na pomoc domácím automobilkám. Asociace českých nábytkářů je přesvědčena, že nábytkářský průmysl v České republice, který zaměstnává 37 tisíc lidí a jeho výroba se blíží 62 miliardám korun, má stejně důležité postavení jako tuzemský automobilový průmysl,“ zdůraznil tajemník asociace Tomáš Lukeš.

Šrotovné by se podle asociace mělo vztahovat na nábytek starší deseti let, stejně jako tomu má být u automobilů. Stáří by bylo možné prokázat kupním dokladem nebo na základě vyjádření soudního znalce. Svůj požadavek na zavedení šrotovného již nábytkáři zaslali ministerstvu průmyslu a obchodu.

Podle mluvčího ministerstva Tomáše Bartovského ministerstvo již dopis obdrželo a chystá se na něj odpovědět. Zatím ale nechtěl požadavek nábytkářů komentovat. „Vnímáme jemný ironický podtón dopisu, který nás svým způsobem pobavil,“ poznamenal jen.

Nábytkáře trápí podobně jako automobilky pokles zakázek. Například společnost Techo, která je předním tuzemským výrobcem nábytku, se musela loni kvůli poklesu objemu výroby zbavit většiny externích zaměstnanců. Z původního počtu 128 si jich ponechala jen 23.

Krize postihla především vývoz českého nábytku. Loni putoval za hranice nábytek v hodnotě 44,6 miliardy korun, což je meziročně o 1,1 miliardy méně než loni. A letošní rok prý pro nábytkáře také jednoduchý nebude.