Společný protikrizový recept vlády a ČSSD zvýší deficit o 40 miliard

Praha - Protikrizová opatření, na kterých se v minulých dnech shodla odstupující vláda s opozičními sociálními demokraty, zvednou schodek státního rozpočtu o 40 miliard korun. Ministerstvo financí tak muselo již poněkolikáté přepočítat peníze, které má k dispozici. Předpokládaný deficit státního rozpočtu se kvůli tomu již na hony vzdálil schváleným 38 miliardám. Pohybovat by se mohl kolem 130 miliard.

„Pochopitelně tato opatření mají buď dopad na vyšší výdaje nebo na nižší příjmy rozpočtu a promítnou se v letošním roce v tom již zmiňovaném deficitu řádově odhadovaném na 120, 130 miliard korun,“ řekl České televizi náměstek ministra financí Eduard Janota.

Sociální demokraté ale tvrdí, že jejich opatření se na nárůstu deficitu příliš nepodepíší. Pořídí je prý velmi lacino. „Je to řádově někde kolem deseti miliard. V porovnání například s výpadkem sociálního pojištění, které navrhuje vláda - to je téměř dvacet miliard - jsou tyto dopady poměrně mírné,“ uvedl poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD).

Analytik David Marek:

„Užitečná opatření jsou ta, která snižují daňovou zátěž. Ty opravdu mohou pomoci jak firmám, tak i lidem. A zároveň si také myslím, že v současné situaci nelze nic namítat na zvýšení sociálních dávek.“

Překvapení: Ano pro šrotovné

Odbornou veřejnost ani tak nezaskočily náklady na implementaci protikrizové kuchařky, ale spíše fakt, že vláda kývla na zavedení šrotovného. Nad jeho přínosem se totiž vznáší otazník. České automobilky totiž jedou téměř naplno. Pomohlo jim stejné opatření zavedené v jiných zemích Evropské unie, které český stát vyšlo ze všeho nejlevněji. Nemusel na něj dát ani korunu.

„I kdyby se zvýšily objednávky na naše vozy, tak my nejsme schopni tyto zvýšené objednávky v této chvíli pokrýt, protože vyrábíme na plný výkon a jsme na plné kapacitě,“ řekl o možnostech kolínské automobilky TPCA její mluvčí Radek Kňava.

Šrotovné už v září nebo v říjnu

Sociální demokraté ovšem tvrdí, že tzv. likvidační prémie smysl má a spěchají s jejím zavedením. Návrh mechanismu, podle kterého bude šrotovné v Česku fungovat, by měl být hotový v polovině dubna. Přes léto se pak doladí potřebné formality.

„Předpokládáme, že to naběhne na podzim. Ten boom bude končit v Německu a v okolních zemích a mohlo by to vlastně vykrýt poptávku právě v době, když už v okolních zemích takový zájem nebude,“ vysvětlil důvody spěchu a pozitivního očekávání od šrotovného Škromach.

O tom, jestli nejen šrotovné, ale i zbytek protikrizového balíčku poslepovaného z návrhů vlády a sociálních demokratů projde, bude jasněji již za necelý měsíc. Sněmovna by o něm měla hlasovat 28. dubna.