Česko pošle do světa 27 miliard na boj s krizí

Praha - O něco víc než miliardu eur, tedy zhruba 27 miliard korun, pošle Česká republika jako půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu. Ten peníze využije na pomoc zemím, jejichž ekonomika se kvůli krizi dostala do vážných problémů. Jedná se o český podíl na balíčku ve výši jednoho bilionu dolarů (asi 20 bilionů korun), který dohodly země G20 minulý týden na schůzce v Londýně. Částka by podle návrhu ministerstva financí měla plynout z devizových rezerv České národní banky. Deníku E15 to potvrdil ministr financí Miroslav Kalousek.

„Toto řešení by nezatížilo dluhovou službu a nezvýšil by se státní dluh,“ vysvětlil Kalousek. Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek o Kalouskově návrhu jednala. „Mohu potvrdit, že jsme tuto možnost nezamítli. Pravidla Evropské unie nám umožňují na toto rezervy použít. Zbývá však řada detailů, které je nutné dořešit, například ekonomická stránka transakce z našeho hlediska,“ řekl deníku E15 viceguvernér České národní banky Miroslav Singer.

5,5 miliardy pro Lotyšsko

Podle Kalouska by konečná částka určená pro potřeby fondu nakonec mohla být o 200 milionů eur nižší. Česko totiž už schválilo separátní půjčku Lotyšsku ve výši 5,5 miliardy korun a ministerstvo financí se bude snažit, aby to měnový fond při svém požadavku zohlednil. „Pokusíme se to vyjednat,“ dodal Kalousek.

Vzhledem k tomu, že se jedná o trvalý závazek, nebude u půjčky stanoveno žádné datum splatnosti. Fond může kdykoli Českou národní banku o peníze požádat. Česko už řadu let v rámci Mezinárodního měnového fondu sehrává věřitelskou roli a samo žádné půjčky nečerpá. „Maďarsko, Lotyšsko a Rumunsko by byly prvními členy Evropského společenství více než za 30 let, jež by těchto nástrojů využily,“ upozornil člen ekonomické rady vlády Miroslav Zámečník.

Jako první získalo pomoc od mezinárodních institucí Maďarsko, které se do velkých problémů dostalo v říjnu loňského roku. Země dostala půjčku 25 miliard eur. Další zemí bylo Lotyšsko, které získalo úvěr v hodnotě 7,5 miliardy eur, především od Mezinárodního měnového fondu. Balíček zahrnoval finance z EU, severských zemí, Česka, Polska, sousedního Estonska a Světové banky. Naposledy si pomoc vyjednalo Rumunsko, do kterého by po splnění podmínek mělo připlynout celkem 20 miliard eur. Měnový fond z toho přispěje téměř 13 miliardami, píše E15.

Vydáno pod