Ropa letos na odbyt moc nepůjde

Paříž - Letošní rok bude pro země vyvážející ropu ještě o něco bolestivější, než se původně čekalo. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dnes opět snížila odhad vývoje poptávky po surovině. Ta bude proti původním odhadům asi o jeden milion barelů slabší a měla by se pohybovat kolem 83 milionů barelů denně. Nezájem odběratelů zřejmě vyvolá další tlak na pokles ceny ropy.

Ve srovnání s loňskem by měla letošní poptávka po ropě klesnout asi o 2,4 milionu barelů. Může za to propad ekonomiky, který letos bude o poznání hlubší, než se agentura původně domnívala. IEA se opírá hlavně o hlubokou recesi ve vyspělých zemích. Ve státech, které jsou členy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), tedy i v České republice, očekává propad o 4,9 procenta.

Ani rozvojový svět letos po ropě moc netouží

Zároveň ale IEA snížila i odhad poptávky po ropě v rozvojových zemích. Klesnout by měla o desetinu procenta. Znamenalo by to první pokles po 15 letech. „I když je to pouze nepatrný pokles poptávky, ve skupině zemí, které stojí mimo OECD, bude první od roku 1994,“ uvedla agentura.

Agentura uvedla, že rozsah poklesu globální ekonomiky se blíží situaci na začátku 80. let minulého století. Dosavadní vývoj podle ní naznačuje, že oživení ekonomiky a s ním související růst poptávky po ropě zřejmě nelze čekat dříve než v příštím roce.

Od 140 dolarů ke 40

Ceny ropy na světových trzích dosáhly maxima loni v létě, kdy se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával i za víc než 147 dolarů. Ještě do konce roku ale cena barelu klesla ke 40 dolarům, a to v reakci na pokles poptávky v důsledku hospodářské krize. Koncem března díky nadějím, že se stav globální ekonomiky začne postupně zlepšovat, začala cena opět růst. Pokračující nepříliš dobré zprávy o stavu světového hospodářství ale podle IEA v dalším růstu cen brání.