Japonsko uvolní tři biliony korun na nastartování ekonomiky

Tokio - Japonská vláda pustí do skomírající domácí ekonomiky dalších 15 bilionů jenů, což jsou v přepočtu bezmála tři biliony korun. Oznámil to dnes předseda japonské vlády Taro Aso. Kabinet peníze využije převážně na veřejné výdaje, aby podpořil životní úroveň lidí a zajistil hospodářský růst. Na ambiciózní balíček v hodnotě tří procent hrubého domácího produktu reagoval index tokijské burzy Nikkei růstem, a ocitl se tak na tříměsíčním maximu. Analytici ovšem upozorňují, že se trhy již začínají obávat dalšího zadlužení japonské ekonomiky, kterou už dnes tíží veřejný dluh ve výši 150 procent HDP.

Premiér Aso řekl, že vláda počítá s emisí dalších dluhopisů v hodnotě přes 100 miliard dolarů, aby měla peníze na financování stimulačních opatření. „O japonské ekonomice lze říci, že je v krizi,“ připustil, když oznamoval podrobnosti stimulačního plánu. Stav ekonomiky se podle něj rychle zhoršuje, prudce klesá export a průmyslová výroba a zhoršuje se i situace na trhu práce.

„Vláda chce také do roku 2020 vytvořit čtyři miliony pracovních míst. Z toho dva miliony už do tří let,“ prohlásil odhodlaně Aso. Doufá rovněž v blízkou spolupráci se všemi asijskými zeměmi.

Balík vyvolává obavy z enormního zadlužení

Odborníci přijímají vládní balík rozpačitě. Ředitel komise pro strategii a zdroje City of London Corporation Stuart Fraser oceňuje, že se Japonsko poučilo z recese, kterou prošlo před 20 lety a vyvarovalo se zvyšování úrokových sazeb. „Naopak by měli dodávat peněžní injekce do ekonomiky a vyřešit otázku špatných úvěrů a těch takzvaných toxických aktiv,“ radí Fraser.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová ale upozorňuje, že zatímco ještě nedávno byla každá vládní pomoc ekonomice vítána s aplausem, nyní investoři procitli. „Čím dál tím víc lidí se ptá, co tak enormní zadlužení udělá. Mnozí se totiž domnívají, že to beztak nebude mít kýžený efekt v podobě přínosu k hospodářskému růstu. S tím, jak začíná převažovat optimistický výhled do budoucnosti, roste odhodlání nevolat na pomoc stát,“ tvrdí.

Třetí balík v pořadí

Japonsko už dříve přijalo dva soubory opatření na podporu ekonomiky. Částka 15 bilionů jenů, kterou chce vláda nyní vynaložit na veřejné výdaje, se přidává k 12 bilionům jenů, které jsou součástí předchozích dvou balíků.


Japonsko nyní prochází nejhlubší recesí od druhé světové války. Silně exportně orientovanou ekonomiku zasáhl bezprecedentní propad globální poptávky. Japonské firmy vyvážejí hlavně na americký trh, kde je situace ze všech vyspělých zemí asi nejhorší.