Pomalé byrokracii se dá vyhnout koupí firmy na klíč

Praha - Zřejmě nejsnadnější a nejrychlejší způsob zahájení podnikání je založení takzvané společnosti na klíč. Když chce někdo rychle začít podnikat, od specializované společnosti si může koupit firmu, která už připravená „leží na skladě“. Zájemce za ni zaplatí poplatek, převedou se na něj obchodní podíly, společnost se upraví podle jeho potřeb a je připraven podnikat. Přes snahu o zjednodušení administrativních úkonů nutných k založení nové firmy zájem o firmy na klíč roste.

Podle advokáta Petra Maška tuto službu v Česku dosud limitovaly pomalé obchodní rejstříky. „Dneska musím říct, že kvalita obchodního rejstříku alespoň v Praze je skutečně vysoká. Pokud jsou dokumenty v pořádku, (…) obchodní rejstřík dovede odvést svou práci velmi rychle,“ oceňuje Mašek.

Ke kupování firem na klíč se podnikatelé dosud uchylují právě kvůli zdlouhavosti a administrativní náročnosti standardní cesty k nové společnosti. „Zakládání firem se zrychlilo za posledních zhruba pět let dvakrát, možná u některých firem i třikrát. Dneska je to řádově deset dní u 'eseróčka', možná ke dvaceti dnům u akciové společnosti. Ale stále to samozřejmě je pomalé. Není žádný důvod, aby to nebylo během jediného dne,“ tvrdí viceprezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Somr, jenž oceňuje i zavedení sítě Czech Pointů.

Specifickým důvodem koupě firmy na klíč podle Maška bývá i strach ze závisti. Majitelé úspěšných společností se před svými sousedy a známými mohou po založení firmy na klíč vymluvit, že jsou pouze členy statutárních orgánů společnosti. Roli také hraje sídlo společnosti, zájemci si tak mohou pořídit firmu na klíč s prestižní adresou.

Společnost na klíč je podle Maška vlastně jakýsi polotovar. Podnikatel při jejím převzetí musí mít krom prostředků nutných k jejich koupi jasnou vizi a trpělivost. „Já bych se rád dožil toho, že ty věci budou tak jednoduché a rychlé, že to nebude potřeba, byť přeji každému úspěch v jeho byznysu,“ uzavírá Somr.

  • Petr Mašek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/795/79451.jpg
  • Vyplňování formulářů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/795/79446.jpg