Na Nabuccu se začne pracovat ještě letos

Brusel - Příprava výstavby plynovodu Nabucco, jehož potřebu prokázala plynová krize z počátku letošního roku, by měla podle ideálního scénáře začít koncem letošního roku. Stavět by se pak mělo začít v roce 2011. Uvedl to internetový server Euractiv s odvoláním na bulharský deník Dnevnik. Nabucco by měl přivést zemní plyn do Evropy ze střední Asie. I přesto, že má snížit energetickou závislost Evropy na Rusku, mohl by jím proudit i ruský plyn.

Vyjasnit detaily projektu, který je jednou z priorit českého předsednictví by měla mezivládní dohoda mezi Rakouskem, Bulharskem, Maďarskem, Rumunskem a Tureckem, kterou by tito hlavní účastníci celého projektu měli podepsat v červenci. „Za přispění Evropské komise spějeme ke kompromisu, který bude patrný v návrhu dohody, jehož konečná podoba by měla být známá v květnu,“ řekl k tomu Reinhard Mitschek, šéf konsorcia, které má přípravu projektu Nabucco na starosti.

Odkud plyn do Nabucca poteče?

Jednou z klíčových otázek při stavbě plynovodu je výběr dodavatelů. Ti by měli být známi v roce 2012. Posílat svou surovinu Nabuccem by mohlo i Rusko. „Gazprom může být jedním z dodavatelů,“ připustil Mitschek s tím, že podobný krok však zatím není na programu. Ruský energetický gigant přitom začátkem roku sehrál roli v plynové krizi mezi Ruskem, Ukrajinou a Evropskou unií, když přerušil dodávky na Ukrajinu, což vedlo k narušení dodávek i dále do Evropy.

A kdo to všechno zaplatí?

Velký otazník se zatím vznáší nad financováním celého projektu. Náklady se odhadují na zhruba osm miliard eur (asi 212 miliard korun). Na financování by se mělo nepochybně podílet více subjektů, mluví se především o Evropské investiční bance, v úvahu připadá také Evropská banka pro obnovu a rozvoj či další finanční instituce.

„Před dvěma měsíci na setkání v Budapešti šéf Evropské investiční banky Philippe Maystadt oznámil, že banka je připravena financovat zhruba čtvrtinu projektu, což činí zhruba dvě miliardy eur. Úvěrové agentury jsou připraveny financovat samotné dodávky a výstavbu,“ doplnil Mitschek.

Výstavba Nabucca bude rovněž tématem pro summit jižního koridoru, který se uskuteční začátkem května v Praze. Účastnit by se jej měly země, které pro Nabucco přicházejí v úvahu jako dodavatelé plynu.

Vydáno pod