V Británii musely kvůli krizi skončit stovky obchodů

Londýn - Krize je nejskloňovanějším slovem současnosti a zatímco rady, jak ji zaplašit, vypadají většinou mlhavě, dopady se hlásí zcela hmatatelně. Na některých místech ve Velké Británii dá teď hodně práce najít otevřený a fungující obchod. Ve městečku Torquay už kvůli ekonomické krizi zavřel každý pátý obchod. Ve Walesu, kde město leží, je nejhorší situace z celé Británie. Skončit tam muselo už 40 procent obchodníků.

„Je to znepokojující a zbytek země na tom není o moc lépe. Hrozí, že po celé Británii do konce roku zavře až 15 procent malých podnikatelů, což znamená 140 tisíc obchodů,“ tvrdí obchodní rada Devonu a Cornwallu Tim Jones.

Krize dopadla nejhůř na drobné živnostníky - z ulic mizí jeden krámek za druhým a zbývají už jen non-stop otevřená obchodní centra ve velkých městech. „Lidé musí znovu objevit kouzlo místních obchůdků. Třeba k tomu tahle krize pomůže, protože se snižují nájmy,“ doufá Jones.


Starostové se snaží maloobchodníky podpořit a tlačí na Londýn, aby pomohl. Zatím chtějí mít alespoň možnost využít prázdné prostory pro sebe. „Opuštěné obchody jsou nejen smutným odrazem ekonomického pádu, mohou ale také přitahovat lidi z okraje společnosti. To poškozuje reputaci celého města,“ říká předsedkyně Sdružení místních samospráv Margaret Batonová.