Průmysl, stavebnictví i maloobchod se v únoru opět propadly

Praha - Maloobchodní tržby a průmyslová i stavební výroba v únoru opět klesly. Celkové maloobchodní tržby v únoru bez sezónního očištění meziročně klesly o 7,9 procenta, což byl největší propad za posledních osm let. Průmyslová výroba se meziročně propadla o 23,4 procenta a klesala tak již pátý měsíc po sobě. Nedařilo se ani stavebnictví, stavební produkce se ve stálých cenách meziročně snížila o 14,3 procenta. Data dnes zveřejnil Český statistický úřad. Analytici očekávali o něco lepší čísla, očekávají však v dalších měsících spíše stabilizaci, a to díky především protikrizovým opatřením.

„Domácnosti v únoru omezily spotřebu více, než se čekalo. V únoru jsme zaznamenali největší propad maloobchodu od roku 2001,“ komentovala výsledky analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Výsledky podle ní ovlivnilo, že letošní únor měl o jeden den méně. Byl to navíc pátek, který je z hlediska spotřeby velmi důležitý. Sezónně očištěný pokles tak měl hodnotu jen 1,1 procenta.

Velikonoční svátky a zvýšený zájem o auta díky výrazným slevám a schváleným odpočtům DPH mohou podle Horské vytáhnout maloobchod na čas z červených čísel. Rostoucí nezaměstnanost a nejnižší růst mezd v historii samostatné ČR ale budou držet spotřebu domácností na uzdě. Odhaduje proto, že jakmile jarní nákupní horečka v autosalónech odezní, budou opět tržby maloobchodníků klesat.

Josef Němý, analytik Komerční banky:

„Ta čísla byla horší, než se čekalo, i když ta očekávání už byla pesimistická.“

Za výrazným poklesem průmyslové produkce stojí zejména výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů včetně subdodavatelských prací a také výroba strojů a zařízení. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla průmyslová výroba o 20,3 procenta.

Stavební výroba po očištění od vlivu pracovních dnů klesla o 13,2 procenta. Meziroční pokles podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa ovlivnila nižší teplota v letošním únoru a také loňská vysoká statistická základna. Podobně jako v předchozích měsících pokračoval pokles produkce v pozemním stavitelství, a to o 19,5 procenta. Naopak o 5,3 procenta vzrostla produkce inženýrského stavitelství.

Hospodářská komora vidí světlo na konci tunelu

Podle prezidenta Hospodářské komory ČR Petra Kužela nelze očekávat oživení výroby dříve než na konci třetího čtvrtletí tohoto roku. Tuzemské podniky se podle něj potýkají s historicky bezprecedentním propadem výroby a zakázek. Pozitivem je podle Kužela snad jen postupné obnovování důvěry v českou ekonomiku a pozitivní očekávání v dalších měsících ohledně domácích i zahraničních zakázek, a to díky realizovaným protikrizovým opatřením. „K novým číslům za další měsíce již proto hledíme s mírnou nadějí a optimismem,“ dodal Kužel.

Také podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka už výroba dosáhla svého dna a nyní se stabilizuje. K tomu by podle něj v březnových údajích mělo již přispět oživení v automobilovém průmyslu vyvolané zavedením tzv. šrotovného v Německu a v dalších zemích. Další měsíce propad nepotvrdí ani podle Jiřího Škopa.

Optimismus však krotí analytička Next Finance Markéta Šichtařová. „Index nových zakázek zůstává velmi pesimistický, když poklesl o 24,7 procenta, takže je jasné, že propad bude dále pokračovat. U motorových vozidel, což je dlouhodobě stěžejní segment české ekonomiky, poklesly nové zakázky až o 23 procent,“ upozorňuje. Propad je podle Šichtařové tak prudký, že není třeba pochybovat o recesi.

Auta na vrakovišti
Zdroj: ČT24