SAAB propustí 701 zaměstnanců

Stockholm - Švédská automobilka SAAB propustí koncem tohoto pracovního týdne 701 svých zaměstnanců, původně počítala až se 750 zrušenými pracovními místy. Vedení společnosti, která je ve vlastnictví amerického koncernu General Motors, se na propouštění dohodlo s odbory. Obě strany se nakonec během měsíčního vyjednávání shodly na rychlém ukončení pracovního poměru, což není pro Švédsko typické - za normálních okolností tam výpovědi tohoto druhu trvají až šest měsíců.

Krizí zmítaná automobilka SAAB se připravuje na prodej, který by ji měl zachránit před bankrotem. „Naší nadějí je, že propuštění budou moci být přijati zpět, jakmile se najde záchranné řešení,“ řekl dnes předák odborů IF Metall Paul Aakerlund.

Podle optimistických scénářů by mohl být prodej SAABu dokončen letos v červnu. O firmu se údajně zajímá až 20 potenciálních kupců. Největší nebezpečí, tedy úplný zánik kdysi slavné severské značky, však ještě stále odvráceno není.

V těžkých problémech se ocitá i majitel SAABu, největší americká automobilka General Motors. Americké ministerstvo financí jí nařídilo připravit se nejpozději do začátku června na podání žádosti o ochranu před bankrotem, po níž by následovala soudem kontrolovaná restrukturalizace. Vedení společnosti namítá, že se dokáže restrukturalizovat i bez vyhlášení bankrotu.