České hospodářství se letos propadne o 1,3 procenta

Praha - I když se Česká republika vypořádává s řáděním světové hospodářské krize poměrně dobře, klesne letos její hrubý domácí produkt o 1,3 procenta. Ve své aktualizované prognóze to uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). V předchozím odhadu, který publikoval koncem listopadu, přitom hovořil o tom, že si letos Česko udrží růst. Dosáhnout měl zhruba dvou procent.

Česká ekonomika podle Mezinárodního měnového fondu zvládá dopady globální finanční a hospodářské krize lépe než ostatní země střední a východní Evropy a v relativně dobrém stavu má i finanční sektor. Vzhledem ke své otevřenosti ale koncem loňského roku začala dopady krize pociťovat velmi intenzivně.

MMF radí Česku

„Vzhledem k tomu, že v roce 2009 je pravděpodobný prudký hospodářský pokles, bude důležité zachovat finanční stabilitu a dopady tohoto poklesu omezit.“ Česko může navíc využít i flexibility, kterou mu umožňuje předchozí zdravá politika.

Hospodářský pokles Česku věští i jiní

Mezinárodní měnový fond není jedinou institucí, která českému hospodářství předpovídá pokles. Česká národní banka ve své oficiální prognóze počítá se snížením HDP o 0,3 procenta. Guvernér ČNB Zdeněk Tůma ale koncem března odhadl, že by česká ekonomika letos mohla klesnout až o dvě procenta. Podmínil to ale dalším prohloubením recese v západní Evropě. České ministerstvo financí počítá pro letošní rok s poklesem HDP o 1,4 procenta, připouští ale až dvouprocentní pokles.

„Dnes se již nenajde téměř nikdo, kdo by pochyboval o recesi, otazník ale visí nad její hloubkou,“ myslí si analytik Patria Finance David Marek. Pro českou ekonomiku je podle něj zásadní, kdy se zotaví eurozóna. Situaci může zmírnit vhodná hospodářská politika. S jejím dávkováním je ovšem potřeba opatrnosti, protože fiskální stimuly zatíží rozpočtový schodek.

Vydáno pod