Geneticky upravená kukuřice MON 810 se už v Německu pěstovat nebude

Berlín - V Německu se už nebude moci pěstovat geneticky upravená kukuřice MON 810. Zákaz se vztahuje nejen na její pěstování, ale i na prodej osiva. Německo je tak šestou zemí EU, kde se tato kukuřice nesmí používat - po Francii, Řecku, Rakousku, Maďarsku a Lucembursku; v Česku je tento druh povolen. MON 810 se v EU ve velkém pěstuje od roku 1998. Do plodiny byl přidán jeden gen, který ji chrání před škůdci.

„Docházím k závěru, že je oprávněný důvod k zákazu. Geneticky upravená kukuřice řady MON 810 představuje nebezpečí pro životní prostředí,“ zdůvodnila opatření ministryně zemědělství Ilse Aignerová. Podle ministerstva jsou ohroženy zvlášť určité druhy brouků, motýlů a vodního hmyzu. Aignerová se odvolává na odborné studie, podle nichž se při používání geneticky upravené kukuřice zvýšil na polích úhyn larev hmyzu, zvláště slunéček. Není prý ani jasné, jak se šíří pyl.

O pěstování geneticky upravené kukuřice se v Německu vedou léta spory. Proti používání modifikované plodiny vystupovalo hlavně Bavorsko. Zákaz přivítal německý ministr životního prostředí, ministryně pro výzkum naopak varovala před omezováním bádání. Také podle některých politiků vládních křesťanských demokratů může zákaz brzdit používání moderních technologií.

Vydáno pod