Největší švýcarská banka UBS propustí 8700 lidí

Curych - Největší švýcarská banka UBS dnes oznámila, že zruší 8700 pracovních míst v rámci snahy o urychlení své restrukturalizace. Dodala, že za první čtvrtletí vykáže ztrátu téměř dvě miliardy švýcarských franků (zhruba 35 miliard Kč). Banka na konci března zaměstnávala 79 200 lidí, propouštění se proto bude týkat více než desetiny zaměstnanců.

UBS se nyní snaží obnovit důvěru ve svou kdysi věhlasnou značku. Zaměřit se chce na své hlavní aktivity, které má doma ve Švýcarsku. Masivní investice do rizikových amerických aktiv se jí totiž nevyplatily. UBS již byla v důsledku finanční krize nucena odepsat aktiva v hodnotě kolem 50 miliard dolarů (zhruba bilion Kč).

„Bohužel zatím nejsem schopen nabídnout žádné příznivé zprávy. Místo toho jsem nucen představit další kolo neuspokojivých výsledků a ohlásit další drastická opatření,“ uvedl generální ředitel společnosti Oswald Grübel. „Náš výhled zůstává opatrný, protože čelíme mnoha nejistotám,“ dodal.

Obchodníci na akciovém trhu plánované snížení počtu zaměstnanců přivítali, předpokládaná čtvrtletní ztráta je však podle nich vyšší, než se očekávalo. „Výsledky jsou velkým zklamáním,“ uvedl jeden z nich.

Pověst UBS utrpěla i v souvislosti se daňovými úniky, ke kterým její konta sloužila. Obviněný obchodník s jachtami z Floridy se v úterý přiznal k daňovým únikům s tím, že své nezákonné zisky ve výši 3 miliony dolarů ukrýval na kontě u UBS. Nyní mu hrozí až tři roky nepodmíněného trestu a pokuta ve výši 250 tisíc dolarů.