ČEZ spustil své „bílé šrotovné“, v květnu ho napodobí E.ON

Praha - Největší česká energetická společnost ČEZ spustila své vlastní „bílé šrotovné“. Dnes začala vyplácet svým zákazníkům příspěvek 1000 korun na nákup nových, energeticky úsporných spotřebičů výměnou za vrácení starého spotřebiče stejného druhu nebo potvrzení o jeho ekologické likvidaci. Dotaci lze získat na nákup nové chladničky, mrazáku, jejich kombinace nebo pračky, avšak pouze v prodejnách Datart a Euronics. Akce má trvat do 15. června, ale v případě vyčerpání příspěvků může skončit i dříve. Podobnou akci spustí v květnu i společnost E.ON, která ji připravila ve spolupráci s výrobcem spotřebičů Whirpool. Šrotovné ČEZu se nelíbí antimonopolnímu úřadu, který už v této věci zahájil šetření.

Ředitel marketingu ČEZu Milan Mika dnes nezveřejnil, kolik peněz přesně energetická společnost na takzvané bílé šrotovné vyčlenila, podpoří prý koupi řádově několika tisíc spotřebičů. „Může jich být osm, devět nebo dvanáct tisíc. Akci budeme velmi pečlivě monitorovat a uvidíme, jaká bude reakce,“ uvedl Mika.

Spolupráce ČEZu s prodejnami Datart a Euronics se nezamlouvá obchodnímu řetězci Electro World. „Považujeme to za nešťastné řešení znevýhodňující ostatní podnikatele na vysoce konkurenčním trhu s elektrospotřebiči,“ stěžuje si generální ředitel Electro World ČR Jiří Klíčník. ČEZ výběr zdůvodnil tím, že mají hustou síť prodejen jak ve velkých městech, tak i v menších obcích. „Rozhodnutí padlo poměrně rychle. Hleděli jsme také na to, jak ty jednotlivé obchodní sítě mají pokryté území ČR tak, aby to pokrytí kopírovalo zejména naše distribuční území,“ uvedl Mika.

Že by byl ČEZ potrestán Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, je podle jeho předsedy Martina Peciny možné. „V této věci jsme dnes zahájili šetření,“ prohlásil s tím, že ČEZ možná tímto opatřením zneužívá své dominantní postavení na trhu. „Vyloučit to zcela nelze,“ řekl Pecina České televizi.

E.ON přispěje 500 Kč na nové výrobky Whirpool

Konkurenční společnost E.ON, která zásobuje elektřinou 1,2 milionu lidí na jihu Čech a Moravy, bude přispívat na nákup nových úsporných spotřebičů částkou 500 korun. Nabídka se týká jen spotřebičů od firmy Whirpool, zákazníci si je však mohou zakoupit v jakékoli prodejně v ČR. Pokud zašlou kopii účtenky spolu s vyplněnou slevovou poukázku, kterou získají na www.energieplus.cz, obdrží za každý úsporný spotřebič 500 korun na svůj bankovní účet. Akce má trvat do poloviny července.

Krom chladniček, mrazáků a praček se dotace bude týkat i sušiček, myček nádobí nebo vestavěných trub. E.ON již podobnou akci zorganizoval v roce 2007, tehdy jeho zákazníci mohli při koupi spotřebičů ušetřit 17 až 28 procent.

Šrotovné by chtěl každý

O kontroverzní šrotovné se v Česku svádí tvrdý boj. Poté, co ho dohoda koalice s ČSSD přiznala automobilovému průmyslu, začala se ho dožadovat i další odvětví. Požadují ho mj. tuzemští nábytkáři, kteří chtějí na výměnu nábytku příspěvek od státu v hodnotě 15 tisíc korun. Ozvali se i výrobci obuvi.

Podle ekonoma Davida Lipky z Národohospodářské fakulty VŠE nemají opatření společností ČEZ a E.ON nic společného s ekologickou prémií na koupi nového vozu, jak ji známe například z Německa, a jsou čistě marketingovým tahem. Obecně však podle Lipky nedává smysl šrotovné v žádné podobě. „Je to absurdní myšlenka, že ničením věcí můžeme zvýšit blahobyt společnosti,“ upozorňuje.

Podobného názoru jako Lipka je také analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. „Mám pocit, že cokoliv se v dnešní době nazve šrotovným, tak získá obrovskou mediální publicitu a zájem veřejnosti,“ uvedl analytik v České televizi. Dopad na tržby, potažmo celou českou ekonomiku, bude podle něj mnohem menší, než jaký slibuje mediální boom.

Vydáno pod