FED: Americká ekonomika možná narazila na dno

Washington - Ve své pravidelné situační zprávě s názvem Béžová kniha dnes americká centrální banka (FED) uvedla, že hospodářský pokles ve Spojených státech amerických polevuje a je možné, že ekonomika už narazila na dno. Zpráva mapuje vývoj hospodářství za zhruba šest týdnů, za březen a část dubna. O pozitivních vyhlídkách americké ekonomiky se již v úterý zmínil jednak šéf americké centrální banky Ben Bernanke, tak také americký prezident Barack Obama.

I když ekonomika dále ochabuje, tempo útlumu je mírnější a objevují se také náznaky, že hospodářská recese by se mohla blížit konci. Průzkum za poslední šestitýdenní období se opírá o informace, které sesbírala Federální rezervní banka v Dallasu k datu 6. dubna.

„Pět z 12 (měnových) distriktů zaznamenalo mírnější tempo útlumu. Několik distriktů vidí náznaky, že aktivita v některých sektorech se stabilizovala na nižší úrovni,“ píše se ve zprávě FEDu. V ní jsou zaneseny poznatky všech 12 Federálních rezervních bank. „Trh bydlení zůstává celkově v útlumu, jsou tam ale náznaky, že se ty podmínky mohou stabilizovat,“ uvedla dále centrální banka.

FED od loňského podzimu postupně snížil úrokové sazby až k nule, aby zmírnil dopady hospodářské krize a následné recese, u jejíchž kořenů stál kolaps amerického trhu bydlení. Šéf FEDu Ben Bernanke už v úterý naznačil, že lze vidět první známky zmírňování hospodářského poklesu. K jeho slovům se připojil také americký prezident Barack Obama. Neopomněl však zdůraznit, že americké hospodářství sice dělá pokroky, to nejhorší však za sebou ještě nemá. Obama očekává další nárůst počtu nezaměstnaných i zabavování domů kvůli nespláceným hypotékám.