Tuzemští dopravci chystají na příští středu protest

Praha - Ve středu 29. dubna budou protestovat čeští silniční dopravci. Stane se tak v den neformálního zasedání evropských ministrů dopravy v Litoměřicích. Důvodem protestu je nezavedení množstevních slev na dálničním mýtném, které jim slíbil odstupující premiér Mirek Topolánek (ODS).

Protest by se podle prezidenta sdružení dopravců Česmad Bohemia Vladimíra Starosty neměl dotknout veřejnosti. Jak má ale konkrétně vypadat, prezident neuvedl. Ministr dopravy v demisi Petr Bendl (ODS)nepokládá požadavky dopravců v době ekonomické krize za rozumné a slevám prý navíc brání legislativa EU. „Dnešní stanovisko Česmadu není podle mě rozumné a neodpovídá dosavadním vstřícným krokům ministerstva,“ řekl Bendl.

Dopravci ale tvrdí, že zavedení množstevních slev na mýto je jedním z mála opatření, které může v době krize dopravcům pomoci. Až 13procentní slevy na mýtném by měly ulehčit tíživou situaci dopravců na trhu. Nyní je průměrná sazba mýtného pro vozidla nad 12 tun 4,05 Kč na kilometr. Roční sleva by mohla dosáhnout 350 až 400 milionů Kč.

Mirek Topolánek slíbil, ale nesplnil

Topolánek dopravcům množstevní slevy ve výši šest, deset a třináct procent slíbil loni v září. Dopravci od něj ale na konci března obdrželi dopis, ve kterém údajně oznámil, že svůj slib nehodlá splnit. „Několikrát jsme kontaktovali ministerstvo dopravy, aby naplnilo slib daný premiérem. Jeho poslední dopis je ale plivnutím do tváře všem dopravcům a poslední kapkou poháru naší trpělivosti,“ uvedl na internetových stránkách Česmadu generální tajemník sdružení Martin Špryňar.

„Situace v dopravě je špatná. Během prvních dvou měsíců muselo skončit 10 až 15 procent autodopravců,“ doplnil Špryňar. Dopravci si stěžují již delší dobu. Upozorňují například na to, že stát neřeší jejich problémy, jako je malá účinnost státního odborného dozoru, ignorance závažných nedostatků v systému elektronického mýta nebo stálá hrozba zavedení pátečních zákazů jízd kamionů, kterou prosazuje Martin Bursík (SZ).

Autobus
Zdroj: ČT24
Vydáno pod