Ruský Bazel neprodá podíl v pojišťovně Ingosstrach

Moskva - Ruský holding Bazel podnikatele Olega Děripasky ukončil jednání s italskou pojišťovnou Generali o prodeji podílu v jedné z největších ruských pojišťoven, v Ingosstrachu. Bazelu patří více než 60 procent pojišťovny, o níž vede prakticky dva roky spor s menšinovými akcionáři ze skupiny PPF Investments. Ta kontroluje 38,5 procenta Ingosstrachu.

„Ingosstrach je strategická součást holdingu a Bazel jej neplánuje prodat,“ uvedl v dnešním vydání listu Vedomosti mluvčí holdingu Pjotr Grejding.

O prodeji podílu v pojišťovně začala Generali jednat s Bazelem koncem loňského roku. Před šesti týdny se šéf Generali Giovanni Perissinotto nechal slyšet, že za kontrolu nad Ingosstrachem by byl ochoten zaplatit 300 milionů eur. Podle ruských zdrojů však nabídka byla tou dobou neaktuální. Nyní i Perissinotto podle italské agentury Radiocor konstatoval, že se s Děripaskou nepodařilo dospět k dohodě, ale Generali se spokojí se stávajícím podílem v Ingosstrachu. Generali patří 49 procent společnosti PPF Beta, jejímž prostřednictvím podle Vedomostí kontroluje zmíněných 38,5 procenta Ingosstrachu. O akcie pojišťovny má prý zájem i ruská banka Alfa, ale jako o zálohu na Děripaskovy úvěry.

PPF Investments je nezávislá mezinárodní skupina pro oblast soukromých investic. Podle informací médií skupinu vlastní bývalý manažer finanční skupiny PPF Tomáš Brzobohatý, minoritním akcionářem je také majitel PPF a nejbohatší Čech Petr Kellner. PPFI se zaměřuje na ekonomiky přechodného období v regionu střední a východní Evropy a Asie.

Oleg Děripaska
Zdroj: ČT24/www.israelnewsagency.com