General Motors má splatit dluh akciemi

Detroit - Vláda Spojených států prý nařídila největší americké automobilce General Motors, aby v rámci nového restrukturalizačního plánu splatila věřitelům dluh 48 miliard dolarů (téměř bilion korun) svými akciemi. Vláda prý také naznačila, že by mohla na akcie přeměnit rovněž půjčky, které firmě GM poskytla v rámci státní pomoci.

Automobilka GM se v důsledku slabé poptávky dostala na pokraj bankrotu a bojuje o získání dodatečné státní pomoci. GM již od vlády obdržela půjčky v hodnotě 13,4 miliardy dolarů a v současnosti žádá dalších 16,6 miliard. Americká vláda koncem minulého měsíce odmítla restrukturalizační plán GM podmiňující další státní pomoc. Nabídla však společnosti provozní kapitál na dalších 60 dnů, během kterých by měl podnik vypracovat nový restrukturalizační plán.

Nový generální ředitel GM Fritz Henderson v pátek uvedl, že automobilka má stále naději, že se jí podaří restrukturalizovat své aktivity bez soudní asistence. Dodal však, že se zvýšila pravděpodobnost, že bude muset požádat soud o bankrotovou ochranu před věřiteli.

Vydáno pod