Ruský schodek rozpočtu může činit desetinu HDP

Moskva - Příjmy státního rozpočtu Ruska by letos mohly být proti očekávání nižší až o 800 miliard rublů (491,6 miliardy korun). Výdaje ponechala vláda na stejné úrovni, aby mohla čelit následkům globální ekonomické krize. Deficit státního rozpočtu, který bude prvním za posledních deset let, by tak podle náměstkyně ministra financí Taťány Něstěrenkové dosáhl deseti procent hrubého domácího produktu. Důvodem je prudký pokles cen komodit a klesající poptávka po ruském zboží v zahraničí.

Podle vládních údajů má letošní deficit rozpočtu dosáhnout osmi procent HDP a ministr financí Alexej Kudrin uvedl, že to je maximální přípustná úroveň, aby si Rusko udrželo současný rating, a zajistilo tak dostupnost financí pro ruské firmy. Něstěrenková se však domnívá, že výpadek příjmů bude mnohem vyšší, než čeká vláda, a deficit tak dosáhne až deseti procent HDP.

Ruské vládě nepůjčí doma tolik, kolik plánovala 

Za dodatečným výpadkem příjmů z rozpočtu stojí vyšší inflace, hlubší ekonomický pokles a také to, že vláda si nebude schopná na domácím trhu půjčit tolik peněz, kolik plánovala. Pokud vláda sníží výdaje o 20 až 30 procent, mohl by deficit činit pět procent, dodala Něstěrenková. Ruská exekutiva chce k pokrytí deficitu použít peníze z rezervního fondu, ve kterém je 121 miliard dolarů (2,5 bilionu korun).

Rusko by si kvůli případnému vysokému deficitu mohlo půjčit peníze v zahraničí. Kudrin již minulý týden řekl, že Rusko by mohlo vydat v příštím roce Eurobondy, první za deset let. Plánovaná hodnota emise je pět miliard dolarů.

Alexej Kudrin
Zdroj: ČT24/www.ruvr.ru