Ministři posvětili nová pravidla pro penzijní spoření

Praha - Vláda schválila návrh zákona o penzijním spoření, který v rámci druhé etapy důchodové reformy zpracovalo ministerstvo financí. Pokud by prošel parlamentem a podepsal ho prezident republiky, přeměnily by se současné důchodové fondy na důchodové společnosti. Ty by klientům nabízely větší možnosti výběru způsobu spoření, nezaručily by jim ale už minimální roční zhodnocení vkladů.

Lidé, kteří si spoří na důchod, by měli díky novému systému větší šanci na zhodnocení peněz, zároveň by ale také nesli větší riziko. I nadále by přitom měli nárok na příspěvek od státu a daňové výhody. „Zákon o penzijním spoření je příslibem, když ne pro toto funkční období, tak pro to příští,“ řekl novinářům premiér v demisi Mirek Topolánek.

Nečas chce nová pravidla od ledna

Podle ministerstva práce jde o zásadní změnu systému, na jejíž zavedení by nestačila pouhá novela dosavadního zákona o penzijním připojištění se státním příspěvkem. Změna by podle plánu ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS) měla platit od ledna příštího roku.

Dosavadní systém důchodového pojištění by sice měl po určitou dobu s novým fungovat paralelně, noví klienti by však od okamžiku působnosti zákona mohli vstupovat pouze do důchodových společností. Své vložené prostředky by do nich mohli převést i dosavadní klienti.

Vládní předlohu zákona kritizuje levice. Navíc tvrdí, že vláda v demisi by už neměla přijímat zásadní rozhodnutí.