Zeman: Z protikrizových návrhů ODS a ČSSD jsem zděšen

Praha - Návrhy ODS i ČSSD na řešení dopadů hospodářské krize by podle bývalého premiéra Miloše Zemana mohly zbytečně zvýšit schodek státního rozpočtu. Z obou návrhů byl podle vlastním slov „zděšen“. Zatímco ODS návrhy na snižování daní zmenšuje příjmy rozpočtu, ČSSD pak podporou spotřeby plýtvá jeho výdaji, uvedl Zeman na dnešním finančním fóru Zlaté koruny věnovaném dopadům globální krize. „Myslím si, že za současnou ekonomickou krizi, i když uznávám, že je tentokrát importovaná, mohou velmi výrazně obě dvě nejsilnější parlamentní strany,“ prohlásil Zeman.

Proto by nyní ODS a ČSSD měly přijmout odpovědnost a spolupracovat na nepopulistickém investičním programu. Za lék na krizi totiž považuje právě investice do budoucnosti. „Jsem pro, aby se v krizi budovalo. Jsem pro restrikce v rozpočtu, pokud ovšem bude přesun od provozních výdajů k výdajům investičním,“ řekl Zeman. „Odpovědná vláda, ať už pravicová nebo levicová, začne budoucnost nikoliv projídat, ale budovat,“ prohlásil na závěr své řeči.

Stát by měl podle něj místo snižování daní zajistit podnikatelům zakázky. „Pokud podnikatelé nebudou mít zakázky, nebudou mít zisk a stát nebude mít výnos z daní,“ uvedl bývalý premiér.

Stejně tak podle Zemana zaměstnanci nepotřebují delší podporu v nezaměstnanosti, ale práci. „Když podnikatelé budou mít zakázky, tak se zájmy obou skupin shodují. Stát by tedy měl kofinancovat zakázky soukromým firmám, a to zakázky investiční povahy. Neměl by financovat spotřební poptávku, kterou navrhuje ČSSD,“ řekl Zeman.

„Bohuslav Sobotka byl nejslabším ministrem financí“

V souvislosti s krizí kritizoval Zeman nevyrovnanou rozpočtovou politiku ČR a tvrdě se opřel do sociální demokracie. „S nástupem Špidlovy vlády, v níž po odchodu Jiřího Rusnoka nezbyl jediný ekonom, dramaticky vzrostl deficit státního rozpočtu, aniž by k tomu byly jakékoliv důvody,“ uvedl Zeman a dodal: „Proto se domnívám, že Bohuslav Sobotka byl nejslabším ministrem financí České republiky.“

Užitečných projektů, které by mohli podnikatelé nyní jako zakázky získat, je podle Zemana celá řada. Problémem je spíše podle něj až jejich přílišné množství, které neumožňuje financování všech. Jako příklad uvedl Zeman investice do čističek odpadních vod, dopravní infrastruktury, IT a podobně.

„Krize bude mnohem hlubší než dva roky“

K příčinám krize Zeman řekl, že za hospodářskou krizi nemůže tolik chamtivost bankéřů, ale především jejich hloupost. Rovněž uvedl, že na rozdíl od řady ekonomů se domnívá, že hospodářská krize bude mnohem hlubší než jsou nyní odhadované jeden nebo dva roky, podle něj bude trvat čtyři až pět let.

Bohuslav Sobotka
Zdroj: ČT24
Vydáno pod