Zisky RWE byly za loňský rok nižší

Praha - Plynárenská skupina RWE loni vydělala téměř 15 miliard korun. To je ale o osm procent méně než v roce předchozím. Podle vedení společnosti to bylo hlavně kvůli teplé zimě. Na vině byla i oslabující koruna. Zisk společnosti se snížil, i když tržby vzrostly o třetinu - na 125 miliard korun.

„Větší podíl než pokles poptávky hrají kurzové rozdíly a pokles a přecenění zásob na konci roku,“ vysvětlil analytik Petr Hlinomaz. Firma totiž nakupuje na burze plyn za dolary, ale zákazníkům ho prodává za koruny.

Kromě teplých zimních měsíců výsledky ovlivnil i celkový útlum hospodářství. Ten se podle RWE projevil už loni. Přestože je evropský trh s plynem od roku 2007 liberalizovaný, obsluhuje okolo 70 procent stále jen RWE. „Vývoj tržního podílu v letech 2008 až 2009 my považujeme za poměrně uspokojivý nebo úspěšný,“ řekl člen představenstva RWE Tomáš Varcop.

Nové ceny RWE zatím nezveřejnilo. Pokud ale od poloviny roku zlevní, nemusí to být na dlouho. Podle odborníků totiž můžeme čekat opětovné zdražení u všech energií, jakmile se ekonomika vzpamatuje z recese.