Z finanční pomoci americkým bankám zřejmě ukousla zpronevěra

Washington - Finanční pomoc ve výši 700 miliard dolarů, kterou americký kabinet poskytl krachujícím bankám, mohla být částečně zneužita. Vládní zpráva ukazuje, že v souvislosti s poskytnutou podporou úřady otevřely už 20 případů podezření ze zpronevěry, korupce a dalších zločinů. 700miliardový balík přitom ještě ani nebyl celý vyčerpán.

Podle vyšetřovatelů mohlo až 10 procent z celkové sumy, tedy až 70 miliard dolarů (téměř 1,5 bilionu korun), skončit úplně jinde, než vláda původně zamýšlela. Pokud by tomu tak bylo, jednalo by se již o druhý velký skandál, který pomoc určenou na boj s finanční krizí zasáhl. Nevoli daňových poplatníků i samotného prezidenta Baracka Obamy si vysloužil již fakt, že největší americká pojišťovna AIG vyplácela manažerům tučné odměny, zatímco pobírala pomoc od státu.

700miliardový balík, který americká vláda na boj s krizí uvolnila na podzim, ještě ani není zcela vyčerpán. Podle amerického ministra financí Timothyho Geithnera mohou Spojené státy bankám rozdělit ještě 135 miliard dolarů.

Vstup Michala Kubala (zdroj: ČT24)