Europoslanci odsouhlasili liberalizaci energetiky

Štrasburk - Evropský parlament dnes schválil liberalizaci trhu s elektřinou a plynem v zemích Evropské unie. Ta spočívá mimo jiné v rozštěpení energetických společností, tedy v oddělení výroby od přenosové sítě. Jednotlivé země si ale budou moci rozhodnout, jak to konkrétně provést. Na výběr budou mít tři možnosti. Podle první budou muset firmy prodat přenosovou soustavu novému majiteli. Další alternativy počítají se vznikem systémového operátora, který by převzal nad přenosovou soustavou kontrolu. Balíček posílí i práva spotřebitelů.

První alternativa oddělení výroby od přenosové sítě, která je založená na nuceném prodání přenosové soustavy novému majiteli, by vedla k tomu, že by výrobní a dodavatelské firmy nemohly vlastnit většinový podíl v přenosových a distribučních sítích. Další možností je vznik nezávislého systémového operátora (ISO), který by měl kontrolu nad přenosovou soustavou. Ta by se nemusela prodávat, ale vlastník by nad ní ztratil kontrolu. Poslední variantou je vznik operátora (TSO), který by vládnul přenosové síti, avšak původní vlastník by si nad ní nicméně zachoval určitý vliv.

Česka by se v případě elektřiny nová norma příliš nedotkla, protože výrobu v tuzemsku vlastní ČEZ, zatímco přenosovou soustavu ČEPS. Obě firmy jsou státní. Liberalizace tak bude znamenat, že každou ze společností musí vláda přesunout pod jiné ministerstvo. U plynu dosavadní vyjádření českých politiků ukazovala na to, že Praha zřejmě zvolí třetí, „nejmírnější“ variantu - tedy model nezávislého provozovatele přenosových soustav, u něhož by si však původní vlastník mohl zachovat určitý vliv.


„Domnívám se, že ČR by si měla zvolit třetí cestu, spočívající v právním oddělení přenosové soustavy a výroby energie zřízením nezávislého operátora přenosové soustavy. V zájmu zajištění naší energetické bezpečnosti bychom neměli oslabovat naše plynárenské podniky, a tak z nich činit snadnou kořist ruských dravců, kteří dychtivě čekají na příležitost, aby si mohli evropský trh s plynem podmanit,“ poznamenal europoslanec Jan Březina.

Posílí se práva spotřebitelů

Podle europoslanců balíček posílí i práva spotřebitelů. Zákonodárný sbor do kompromisního znění třeba prosadil, že si lidé budou moci bezplatně změnit během tří týdnů dodavatele plynu či elektřiny. Zvýší se i jejich práva v přístupu k informacím o různých zdrojích energie. Jiří Gavor z poradenské společnosti ENA v České televizi dodal, že očekává větší konkurenci na trhu poskytovatelů energií, což může podle něj mít nepřímý pozitivní dopad na konzumenty. Konečná liberalizace, kdy si zákazník bude moci vybrat poskytovatele plynu či elektřiny z jakéhokoli koutu Evropy, je však zatím podle něj v nedohlednu.

Za promeškanou šanci rozhodnutí označila Organizace evropských spotřebitelských svazů (BEUC). Regulátoři sice možná získají větší pravomoci a spotřebitelé víc práv, BEUC se ale bojí, že půjde spíš o cestu kupředu v teoretické rovině, neboť povinné vlastnické rozdělení neprošlo. Bez něj prý ale nelze dosáhnout opravdové konkurence na trhu.

Dnešní rozhodnutí evropského zákonodárného sboru se očekávalo, protože na konkrétní podobě reformy se už předem s europoslanci dohodly členské státy zastupované českým předsednictvím EU.

Vydáno pod