Šéf Freddie Mac je mrtev, spáchal sebevraždu

Vienna (USA) - Úřadující finanční ředitel americké hypoteční agentury Freddie Mac David Kellermann (41) byl dnes nalezen mrtev ve svém domě ve Virginii. Regionální média spekulují o sebevraždě. Mluvčí policie Mary Ann Jenningsová uvedla, že policie případ vyšetřuje, avšak zatím neobjevila známky cizího zavinění či násilného činu. Kellermann pracoval pro Freddie Mac více než 16 let a finančním ředitelem se stal loni v září. Jeho smrt znamená další ránu pro agenturu, nad kterou má kontrolu stát a která vlastní nebo garantuje zhruba 13 milionů hypotečních úvěrů. Spolu s další polostátní hypoteční agenturou Fannie Mae garantuje Freddie Mac téměř polovinu všech hypoték poskytnutých ve Spojených státech amerických. Mnohými jsou označováni jako jedni z tvůrců hypoteční bubliny, která stála u zrodu probíhající světové finanční krize.

Freddie Mac měl ve čtvrtém čtvrtletí ztrátu 23,9 miliardy dolarů (zhruba 500 miliard Kč), ztráta ve třetím čtvrtletí činila 25,3 miliardy dolarů. Kvůli špatnému finančnímu stavu firma využívá státní pomoci v řádu miliard dolarů.


Freddie Mac je druhým největším poskytovatelem financí na hypotéky ve Spojených státech. Společně s další polostátní hypoteční agenturou Fannie Mae vlastní či garantují téměř polovinu všech hypotečních úvěrů, které byly v USA vydány. Celkový objem takových úvěrů se pohybuje kolem 12 bilionů dolarů, z toho na obě agentury připadá zhruba pět bilionů dolarů.

Vstup Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Freddie Mac a Fannie Mae fungují tak, že od bank vykupují hypotéky a přetváří je na jiné investiční nástroje, které nabízejí investorům v USA i zahraničí. Jejich cílem je zajistit, aby poskytovatelé hypoték měli dostatek prostředků na jejich poskytování. Vláda se jejich prostřednictvím snaží podporovat trh s bydlením.

Kritici ovšem poukazují na to, že tak přispěly k vytvoření bubliny na realitním trhu, jejíž splasknutí se pak prostřednictvím Fannie a Freddie přelilo na finanční trhy. Kvůli obrovským problémům, do kterých se obě agentury v souvislosti s krizí dostaly, se nad nimi v září rozhodla vláda převzít kontrolu.

Výběr z případů sebevražd kvůli krizi:

25. září 2008 - Kirk Stephenson (47), šéf firmy soukromého kapitálu Olivant, si vyjel 30 kilometrů na západ od Londýna, počkal na přijíždějící rychlík a pak vkročil na koleje. Investoval do akcií švýcarské banky UBS a svěřil je americké bance Lehman Brothers. Ta padla.

4. prosince 2008 - Tělo Alexe Widmera (52), generálního ředitele velké švýcarské banky Julius Bär, nalezla policie nedaleko jeho domu v Badenu. Švýcar šéfoval v Curychu jedné z největších bank zaměřených na bohaté klienty, ta předloni vykázala ztrátu. Od začátku roku 2008 do prosince klesly akcie banky na švýcarské burze o 60 procent.

23. prosince 2008 - Thierryho de la Villehucheta (65), šéfa investiční firmy Acces International Advisors, našli u pracovního stolu s podřezanými zápěstími a skleničkou léků. V nedávno odhaleném „letadle“, ve fondu podvodníka Bernarda Madoffa, utopil 1,4 miliardy dolarů.

6. ledna 2009 - Adolf Merckle (74), německý miliardář, spoluvlastník HeidelbergCement či výrobce generik Ratiopharm, skočil pod vlak. Banka požadovala doplnění záruk nebo splacení úvěrů, hrozil mu prodej firem. Prodělal také na spekulacích s akciemi VW.

6. ledna 2009 - Jen několik hodin po něm se k podobnému kroku rozhodl také americký realitní magnát Steven Good (52), který si v lesích poblíž Chicaga prostřelil hlavu ve svém jaguáru. Good byl šéfem firmy Sheldon Good & Co., která se zabývala aukcemi nemovitostí. Ty především v USA zaznamenaly prudký pokles poté, co praskla takzvaná realitní bublina.

16. ledna 2009 - Tělo obchodníka Sergeje Poljakova (56), který spoluvlastnil síť luxusních obchodů, bylo objeveno v Nižném Novgorodě v místnosti vedle jeho obchodu. Před oběšením zanechal dopis s motivem činu, kterým byly velké dluhy v bankách.