Česká ekonomika se propadne o 3,5 procenta, tvrdí měnový fond

Washington - Dosud nejčernější předpověď pro českou ekonomiku včera zveřejnil Mezinárodní měnový fond. Ve svém globálním ekonomickém výhledu pro letošek počítá s prudkým propadem HDP Česka o 3,5 procenta, což by znamenalo největší pokles od skončení druhé světové války. Ještě nedávno přitom MMF tvrdil, že bude hospodářství České republiky klesat tempem jen asi 1,3 procenta. Více než dvouprocentní propad čeká také slovenskou ekonomiku. Česko však na tom mezi sousedy bude takřka nejhůř.

MMF se obává hlavně o vývoj realitního trhu ve střední Evropě. Jeho pokles v kombinaci s růstem rizikového profilu země může mít negativní dopady na ekonomiku, protože se domácnostem i firmám zhoršuje přístup k úvěrům. Pokud tyto šoky navíc provází výrazné znehodnocení měn, může se situace ještě zhoršit v zemích, které mají vetší nerovnováhu na účtu platební bilance. Ve prospěch České republiky hovoří to, že nemá nadměrné objemy úvěrů v cizích měnách.

Měnový fond není jedinou institucí, která české ekonomice předpovídá pokles. „Česká národní banka připravuje novou prognózu, podle které by v nejhorším mělo dojít k poklesu HDP o 2 procenta,“ uvedla České televizi členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) v demisi předpovídá podobná čísla.



Propad o 2,1 procenta předpovídá pro letošek MMF také Slovensku, už na příští rok ale počítá s růstem 1,9 procenta. V Česku bude zotavení probíhat o poznání pomalejším tempem a rok 2010 zde bude ve znamení růstu jen o desetinu procenta. „Očekáváme, že růst v rozvinutých ekonomikách nastane v roce 2010,“ uvedl hlavní ekonom MMF Olivier Blanchard.

Krize s velkým „K“ v Pobaltí a Maďarsku

Zdaleka nejhůř na tom ale budou pobaltské země, které podle měnového fondu můžou v nejlepším případě počítat s poklesem HDP o 10 procent. Právě tyto země nejvíce doplatily na to, že firmy a občané hojně využívali úvěrů v cizích měnách. Jen o málo lépe než Pobaltí dopadne Maďarsko, které bojuje s podobnými problémy a muselo čerpat mezinárodní pomoc.

Nebývale hluboká recese zasáhla celý svět. Světová ekonomika tak podle MMF klesne asi o 1,3 procenta, což bude nejhorší vývoj od druhé světové války.

Vydáno pod