Ekologickou superzakázku můžou získat už jen tři firmy

Praha - Šanci získat jednu z největších zakázek v historii samostatné České republiky mají tři firmy - Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental services. Právě ty totiž postoupily do druhého kola tendru na odstranění starých ekologických škod v hodnotě kolem 115 miliard korun. Oznámilo to dnes ministerstvo financí.

V prvním kole uchazeči museli prokázat schopnost zvládnout zakázku, ve druhém bude rozhodovat jen nabídnutá cena. Uchazeči, kteří pokračují v tendru, získají nyní přístup k podrobným údajům ze všech lokalit a budou je moct posoudit. Na tomto základě pak do 120 dnů musí podat cenové nabídky.

Ministerstvo předpokládá, že se díky tendru podaří částku na odstranění ekologických závazků státu, které vznikly před rokem 1992, snížit. Pokud by se ekologické škody odstraňovaly zadáváním jednotlivých zakázek, nestihl by stát podle ministerstva do roku 2015 dostát svým závazkům. „Většina ekologických škod by měla být odstraněna do roku 2015. Stát bude za likvidaci platit postupně. Uzavře s vítězem smlouvu na dvacet až třicet let dopředu,“ řekl náměstek ministra financí Ivan Fuksa.

Zakázka má zabránit arbitrážím

Stát přitom vlastníkům zamořených území slíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění mohou hrozit i žaloby nebo arbitráže.

Jednou velkou zakázkou se podle ministerstva zkrátí doba, která je potřebná na odstranění škod, a zároveň se zajistí horní mez nákladů. Cenu by tak nebylo možné v budoucnu navýšit. Ministerstvo si chce rovněž v případné smlouvě vyhradit právo rozložit platby za uskutečněné sanace do více let s tím, že hodnota peněz by zůstala zachována díky inflační doložce.

Tendr kritizovala například nevládní organizace Transparency International kvůli možnému riziku korupce. „Kouká z toho korupce. Bylo by lepší, kdyby to rozdělili na více malých zakázek,“ kritizoval David Odráčka z Transparency International. S kritikou se připojila Hospodářská komora; ta tvrdí, že ve více menších soutěžích by měly šanci uspět i menší tuzemské firmy.