Farmáři koncem dubna vyjedou na silnice

Praha - Zemědělci vyjedou 29. dubna s technikou na silnice hlavně na Vysočině, v Plzeňském, Pardubickém a Jihomoravském kraji. Chtějí tak upozornit na problémy chovatelů mléčného skotu, které způsobily nízké výkupní ceny mléka. Součástí protestů bude i pokojná manifestace v Chlumci nad Cidlinou. Řekl to dnes prezident Agrární komory Jan Veleba s tím, že protesty nebudou cílenou blokádou silnic.

Výčet regionů, kde se bude protestovat, ještě nemusí být konečný. Podle Veleby je možné, že jich ještě přibude. Zatím se jedná vesměs o okresy s významným chovem skotu. „Od devíti hodin bude shromáždění u památníku selského povstání v Chlumci nad Cidlinou,“ uvedl Veleba. Této akce by se podle jeho předpokladu mělo zúčastnit zhruba 1500 lidí. Nedosáhne tak nejspíš rozměrů březnových protestů zemědělců v Praze, kterých se zúčastnilo kolem osmi tisíc lidí.

Protesty napříč Evropou

Česká republika nebude jediným státem, kde se protesty uskuteční, demonstrovat by měli farmáři ve více zemích. Podle Veleby zatím však není známo, kde všude se k akci vyhlášené německým Svazem producentů mléka zemědělci připojí.

Podle Veleby není protestní akce zaměřena proti vládě v demisi ani proti nastupujícímu kabinetu. Má upozornit veřejnost na problémy v sektoru chovu skotu a vyburcovat politiky k jeho okamžitému řešení. Zemědělci na manifestaci hodlají také upozornit na sílící tlak obchodních řetězců na potravináře, který podle farmářů následně dopadá i na ně.

Ceny mají růst

Kvůli nízkým výkupním cenám mléka už museli někteří chovatelé začít vybíjet stáda. Konkrétní čísla, kolik krav už muselo být poraženo, zveřejní Agrární komora v pondělí. Podle předsedy sněmovního zemědělského výboru Jiřího Papeže by se měla situace do poloviny roku, nejdéle do konce roku, výrazně zlepšit a výkupní cena by mohla dosáhnout osmi korun za litr mléka. Podle zemědělců by však i tato výkupní cena byla nedostačující, sotva by totiž pokryla jejich náklady.