Prezident ruského Lukoilu má zájem o Českou rafinérskou

Praha - V Praze dnes zasedala rada ředitelů největší soukromé ruské ropné společnosti Lukoil. Společnost působí ve 44 zemích, zaměřuje se například i na země severní Evropy. Lukoil má již delší dobu zájem o koupi České rafinérské. I v Lukoilu se však projevila finanční krize.

„Samozřejmě, že se krize projevila i na naší společnosti, přesto musím říct, že Lukoil vykazuje každý rok nárůst a vykazuje i zisky pro akcionáře,“ řekl prezident společnosti Vagit Alekperov v exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi. Přesto se ale společnost snaží snižovat náklady.

Ruská společnost Lukoil se také netají zájmem o Českou rafinérskou. Nyní již vlastní 44 čerpacích stanic v Česku a také získali kontrakt na zásobování ruzyňských letadel. „V České rafinérské bychom se stali přímým dodavatelem vzhledem k tomu, že je napojena na ropovod Družba,“ vysvětlil Alekperov. „Do České rafinérské bychom se rádi dostali, ale pouze se souhlasem vlády,“ dodal.

Čeští vládní představitelé ale opakovaně dávají najevo, že považují ruské investice ve strategických oborech za rizikové. „Nemyslím si, že akcionáři, kteří vkládají do naší společnosti peníze, nám dovolí obětovat kvůli nějakým politickým věcem ekonomické výsledky,“ řekl k obavám vlády Alekperov. Česká vláda má ale obavy z napojení firmy na ruskou vládu. „Žádné politické příkazy jsem jako ředitel soukromé společnosti nikdy nedostal,“ uzavřel Vagit Alekperov.