Madeta a Jih jsou domluveny, ceny porostou

České Budějovice - Novou roční smlouvu na přísun mléka podepsala s představiteli družstva Jih největší česká mlékárna Madeta. Má tak od družstva zajištěny plné dodávky v objemu zhruba 600 tisíc litrů mléka denně do dubna příštího roku. Družstvu Jih, zastupujícímu přes 200 dodavatelů z jihozápadních Čech, slibuje postupně rostoucí cenu. Madeta již před časem začala přijímat lidi zpátky do výroby. Příznivé zprávy se dočkal také závod ve Strakonicích, který vyrábí sušené mléko. Jihočeský zpracovatel mléka pro něj našel nového kupce, libanonského podnikatele Abdeda Tabaru.

Madeta vypověděla smlouvu svému hlavnímu dodavateli koncem prosince. Kvůli nízkým cenám mlékárenských výrobků a vlastním vysokým ztrátám chtěla snížit denní odběr přibližně o pětinu. Nakonec se ale zemědělci na ceně za komoditu s jihočeským zpracovatelem domluvili.

„Není problém v tom, aby veškeré mléko, které jsme schovali pro Madetu, do ní i nadále šlo,“ řekl místopředseda družstva Jih Zdeněk Houška. Podle něj se navíc podařilo zastavit avizovaný další propad cen suroviny. „Shodli jsme se, že pokud chceme udržet krávy v Jihočeském kraji, musí dojít po malých krocích k nárůstu cen. Zatím nepředpokládám, že to bude o korunách, ale o několika desetihaléřích,“ dodal místopředseda družstva.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Situace na trhu s mlékem na jihu Čech se postupně stabilizuje. Madeta už před časem oznámila mírný růst výkupních cen a začala přijímat lidi zpátky do výroby. Pomohla prý protikrizová opatření, hlavně exportní dotace. Výroba v některých jejích provozech se znovu rozjela naplno. Například závod v Prachaticích musel najmout lidi, které dříve propustil, aby mohl vyrábět na tři směny.

Šéf Madety Milan Teplý:

„Surovinová základna Madety je na další rok zajištěna. Jsem spokojený.“

Teplý dále tvrdí, že musí postupně zvýšit ceny mléka. Pod šest korun jej zemědělci dlouhodobě vyrábět nemohou. „Na všech stranách musí být rozum. Myslím si, že mírný nárůst musí být i ve spotřebitelské síti. Řetězce musí reagovat na to, jakou kvalitu a jaké zboží jim dodavatelé dávají,“ dodal Teplý.

Novým vlastníkem strakonického závodu Libanonec Tabara

Milan Teplý:

„Strakonický závod bude v horizontu jednoho měsíce odprodán panu Tabarovi.“

Dobrou zprávu dnes šéf největší jihočeské mlékárny poslal i do Strakonic. Tamní závod, který vyrábí sušené mléko, by neměl nadobro zavřít své brány. Madetě se podařilo najít kupce, který chce pokračovat ve výrobě. Libanonský podnikatel Abded Tabara obchoduje v arabském světě s českými mléčnými výrobky a od Madety odebírá dlouhodobě sušené mléko.

Zemědělci kvůli nízkým výkupním cenám mléka připravují další protesty. Příští středu chtějí vyjet do ulic se zemědělskou technikou. Podpoří tím celoevropskou „mléčnou stávku“. Farmáře bude vidět hlavně na Vysočině a v Plzeňském, Pardubickém a Jihomoravském kraji, objevit by se podle Houšky měli i na jihu Čech.

Madeta je jedničkou na českém trhu s mléčnými výrobky. Zužitkuje zhruba půl miliardy litrů, což je pětina celkové produkce mléka v zemi. Denně zpracuje 1,1 milionu litrů, z toho Jih vyprodukuje polovinu, a je tak pro Madetu klíčovým dodavatelem.

Vydáno pod