Televizory s vysokým rozlišením se dostávají do módy

Praha - Televize s vysokým rozlišením neboli HDTV (High-definition television) se pomalu začínají rozšiřovat i na českém trhu. Obchodníci hlásí jen během prvního čtvrtletí meziroční nárůsty prodejů až o třicet procent. Vypadá to, že nakupující neodrazuje ani poměrně vysoká cena přístrojů.

„HD systém je dnes velice vyhledáván. I to je jeden z důvodů, proč se vlastně ten trh začíná orientovat na vyšší kvalitu výrobků,“ řekl výkonný ředitel firmy LG Vít Šubert. S lepší kvalitou ovšem přichází i ještě vyšší cena. „Ceny šly v poslední době nahoru,“ potvrdil Šubert.

Problémem ale zůstává to, že v České republice je zatím možné přijímat pouze 17 programů s vysokým rozlišením. Podle odborníků není v Česku dostatečně široká nabídka. „Neustále je málo obsahu, který se vlastně vůbec dostává na trh určený pro spotřebitele,“ uvedl ředitel SELF Servis Jan Dašovský. Na podzim letošního roku se chystá ve vysokém rozlišení vysílat například Česká televize.

Pokud lidé chtějí přijímat programy ve vysokém rozlišení, musí mít kromě ploché obrazovky i speciální set-top box. Ten ale stojí mnohem více peněz, nejlevnější ceny se pohybují okolo šesti tisíc korun. „Devadesát procent boxů na trhu je pouze ve standardním rozlišení,“ podotkl technický ředitel společnosti UPC Petr Jílek. Za obyčejné set-top boxy přitom zákazníci zaplatí okolo osmi set korun.