Cestovních kanceláří je v Česku příliš, budou krachovat

Praha - Zatímco krize snižuje zájem Čechů o dovolené, cestovních kanceláří přibývá. Česko už dokonce v jejich počtu přepočteném na 10 tisíc obyvatel drží v Evropě prim. Porazilo už dokonce Německo, Slovensko či Nizozemí. Odborníci proto varují: kvůli přetlaku na trhu se může řada cestovek dostat do finančních problémů. Výjimkou nebude ani slučování kanceláří, a to i těch největších.

O klienty se v Česku pere téměř tisícovka cestovek. Jen za poslední rok jich přibyla čtyřicítka. „Je to absurdní. Důvodem je ale to, že se legalizují počty těch, co dosud neměly licenci. Živnostenské úřady to totiž začaly více kontrolovat,“ vysvětlil Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří. Zároveň dodal, že cestovek bude v nejbližších letech zase ubývat. „Ke konsolidaci dojde během dvou až tří let,“ míní.

Některé cestovky se kvůli vyostřenému boji o klienty a poklesu jejich zájmu o cestování podle odborníků zřejmě dostanou do finančních potíží a budou nuceny své podnikání ukončit. Budou tak následovat osud, který již v minulých letech stihl například cestovní kancelář I´m travelling nebo společnost Detur. První krachy slabších cestovek je prý možné čekat již během léta.

Na obzoru jsou ale také fúze. Propojení cestovních kanceláří plánuje například majitel Čedoku, skupina Odien. Spekuluje se, že má zájem koupit Firo Tour nebo Eso Travel.