Tomáš Pitr zřejmě ze zahraničí zakládá v Česku nové firmy

Praha – Podnikatel Tomáš Pitr, který po svém odsouzení do vězení za daňové delikty uprchl do Švýcarska, zřejmě stále působí na českém trhu. Informoval o tom server Aktuálně.cz. S Pitrovým přispěním prý vznikly v posledních měsících nejméně dvě firmy. Ty mohou podle odborníků maskovat praní špinavých peněz. Obě společnosti vznikly podle Aktuálně.cz na konci minulého roku, do obchodního rejstříku byly zapsány letos v březnu. Zakládající listiny byly sepsány v notářské kanceláři v Jesenici u Prahy, kde stojí Pitrův dům. Podíly v ostatních Pitrových firmách se podle serveru převádějí mezi sebou. Policie tyto aktivity monitoruje, ale nechce se k nim vyjadřovat.

Společnosti Patio Stavby a Bobo Cars, v nichž figuruje jeden z Pitrových nejbližších spolupracovníků, bývalý elitní kriminalista Luděk Žákovec, mají Pitrovi podle kriminalistů pomoci s jeho obchody, uvedl server.

Policie se nechce k případu vyjadřovat. „Aktivity pana Pitra samozřejmě monitorujeme, ale vyšetřování nebudeme komentovat,“ řekla mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

Pitr údajně ovládá většinu svých společností v Česku přes firmy s adresami v Karibiku. V poslední době se ale podíly ve firmách převádějí mezi sebou. I to podle expertů obecně může znamenat snahu o zamaskování obchodů.

„Obecně je to dobrý způsob, jak se dají přes české firmy proprat špinavé peníze a pak je přelít zpět do daňového ráje,“ řekl Aktuálně.cz daňový expert, který si nepřál být jmenován.