EU + Kanada = volný obchod? Jednání možná

Lucemburk - Ministři zahraničí Evropské unie se dnes shodli na zahájení bilaterálních rozhovorů o volném obchodu s Kanadou. Jednání by měla oficiálně začít 6. května na summitu EU - Kanada v Praze, jak sdělil mluvčí českého předsednictví. Oba partneři by z takové dohody měli získat celkem přes 20 miliard eur ročně (asi 570 miliard korun), uvádí se ve společné studii Bruselu a Ottawy. Pochyby Francie, která nesouhlasila s načasováním ekonomického sbližování v době probíhající globální ekonomické recese, se diplomatům podařilo rozptýlit. Snahy o liberalizaci obchodu Evropské unie se severoamerickou zemí mohou být novým impulzem pro liberalizaci celého mezinárodního obchodu, která se v posledních letech mírně zadrhla.

Evropská unie a Kanada se loni v říjnu dohodly, že budou usilovat o „komplexní hospodářskou dohodu“, která by posílila vzájemný obchod snížením cel, uvolněním investic a spoluprací na regulaci a pravidlech určování původu zboží. Určité výhrady k zahájení rozhovorů s Kanadou vyjádřila Francie, která poukazovala na rizika plynoucí ze špatného ekonomického klimatu. Její obavy však minulý týden vyjednavači v rámci EU odstranili.

Martin Říman (ODS), ministr průmyslu a obchodu v demisi:

„Dohoda je silným signálem, že v době světové hospodářské krize lze úspěšně jednat o liberalizaci obchodu. Díky dohodě by v následujících letech mohl vzrůst vývoz EU do Kanady až o čtvrtinu.“

Kanada je už nyní s ročním obratem obchodu přes 70 miliard eur (1,86 bilionu korun) jedním z klíčových obchodních partnerů EU. „Exportéry však stále zatěžuje řada bariér zejména v oblasti přístupu k veřejným zakázkám a investicím. Zisk pro evropské firmy by po uzavření dohody o volném obchodě mohl dosáhnout více než 11,5 miliardy eur,“ podotkl mluvčí ministra průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský.

Dohoda pomůže i vývozu Česka 

Zahájení jednání o dohodě o volném obchodu lze podle ministerstva očekávat okamžitě po jeho schválení na summitu EU - Kanada, který bude 6. května hostit Praha. Jednání o volném obchodu by podle mandátu měla být dokončena do roku 2011. „Dohoda o volném obchodě je výhodná i pro Českou republiku. K růstu našeho vývozu by mohlo dojít především díky usnadnění obchodu v oblasti služeb a investic,“ uvedl Bartovský.

Jednání o uvolnění obchodu mezi EU a Kanadou by se mohla stát novým impulzem pro oživení rozhovorů o liberalizaci světového obchodu. Takzvané katarské kolo, které v rámci Světové obchodní organizace začalo již v roce 2001, se v posledních letech dostalo do slepé uličky a letos se činí pokusy o jeho obnovení.

  • Martin Říman autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/818/81754.jpg
  • Ministři zahraničí EU autor: Virginia Mayo, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/827/82643.jpg