Sluneční elektrárny rostou jako houby po dešti

Praha - Slunečních elektráren v Česku rapidně přibývá. Za poslední rok se jejich počet zpětinásobil. Do dvou let jich bude podle ohlášených projektů desetkrát víc než v minulém roce. Odborníci tvrdí, že jejich oblibu zvyšuje to, že se díky státní podpoře vyplatí i v době hospodářské krize. I přes boom činí ale instalovaný výkon českých elektráren pouhých 16 megawatt, tedy ani ne procento výkonu jaderné elektrárny Temelín.

„Tady jsou dvě věci proti sobě. Náklady se snižují a výkupy se zvyšují, takže letošek je jasně ideální na investice do solárních panelů,“ řekl České televizi výrobce solárních panelů Milan Friedrich. Podobně se vyjádřil i mluvčí energetické společnosti ČEZ Martin Sobotka. „I když nezískáte dotace na výstavbu, máte jasný odběr produktu na desítky let dopředu,“ konstatoval.

Zbrzdí boom solárních elektráren jejich náročnost na plochu?

Západní Čechy jsou solárním tahounem republiky. V kraji vzniká nejvíc slunečních farem a stále větší zájem o energii ze slunce mají i lidé s rodinnými domky. Solární panely jen v západních Čechách zabírají plochu půl milionu metrů čtverečních.

A právě velké nároky na plochu by do budoucna mohly rozmach solárních elektráren přibrzdit. Například elektrárna v Dubňanech na Hodonínsku, která je jednou z největších solárních elektráren v Česku, zabírá plochu sedmi hektarů. Instalovaný výkon je přitom pouhých 2,1 megawatt. Jaderná elektrárna Temelín dosahuje ve stejném ukazateli hodnoty 2000 megawatt. Mnohem větší výkon má i jedna z největších větrných elektráren Rusová na Ústecku, která čítá pouhé tři větrníky. Ty dohromady vyrobí 7,5 megawatt elektrické energie.

Vydáno pod