Vzduchem opět létaly boty, tentokráte na šéfa prodávané banky Fortis

Gent (Belgie) - Belgičtí akcionáři finanční skupiny Fortis schválili prodej jejích aktiv francouzské bance BNP Paribas. Před hlasováním ale investoři na předsedu skupiny, kterým je Jozef De Mey, házeli boty a mince a žádali, aby odstoupil. Při dnešním hlasování v belgickém Gentu bylo nakonec pro prodej téměř 73 procent přítomných akcionářů. BNP Paribas hodlá převzít 75 procent Fortis Bank, která je nyní státním majetkem. Nizozemští akcionáři budou o prodeji aktiv Francouzům hlasovat v Utrechtu tuto středu, výsledek se však očekává podobný.

Pořadatelé museli valnou hromadu v Gentu dvakrát přerušit kvůli chaosu, který mezi akcionáři nastal. Hlasitě protestovali zejména ti investoři, kteří nesouhlasili s návrhem smlouvy se státní podporou. Hněv vyvolalo zejména ocenění aktiv, které některé akcionáře připraví o část životních úspor. Do skupiny se investovalo proto, že se do finanční krize považovala za pilíř stability. Investoři, kteří nesouhlasili s návrhem a které zastoupili právník Mischael Modrikamen a investiční skupina Deminor, chtěli, aby se z hlasování vyřadilo 170 milionů akcií, o nichž Fortis neuvedl, komu patří.

Belgický soud těsně před hlasováním tento požadavek zamítl a Modrikamen vyzval De Meye, aby přesto akcie z hlasování stáhl. De Mey se rozhodnutí soudu zastal a v sálu nastala vřava. Vzduchem létaly boty a mince, akcionáři žádali De Meye, aby odstoupil, a jednání se muselo dvakrát odročit.

Fortis Bank uzavřela minulý rok se ztrátou 20,6 miliardy eur (přes 548 miliard korun). Kdysi největší banka v Belgii a Nizozemsku ještě v roce 2007 vytvořila čistý zisk 1,8 miliardy. Fortis Bank nyní podniká jen v Belgii a pod její vládu přešla po státní pomoci loni v říjnu. Banka byla nucena se rozdělit na samostatné jednotky, aby zabránila kolapsu, protože ji postihl propad dluhopisů z loňského září a října.

Jozef De Mey
Zdroj: ČT24/www.infomonde.be
Vydáno pod