Podle Bursíka zmizelo díky poplatkům z českých silnic 150 tisíc ojetin

Praha - Recyklační poplatky při nové registraci ojetých vozidel zařadil ministr životního prostředí v demisi Martin Bursík mezi své největší úspěchy. Z českých silnic podle něj od prosince loňského roku do letošního března díky poplatkům zmizelo 150 tisíc starých aut a dovoz ojetých vozů, které nesplňují emisní limity, se téměř zastavil. Na poplatcích, které zavedla Bursíkova novela zákona o odpadech, zatím stát vybral 65 milionů korun.

V oblasti dopravy však Bursík na bilanční tiskové konferenci uznal i resty. „Ministerstvo dopravy se ukázalo nejproblematičtějším partnerem, horším než ministerstvo průmyslu a obchodu,“ uvedl s tím, že nejčastěji mu budou média zřejmě vyčítat, že neprosadil omezení jízd kamionů v pátek.

Vláda také v souvislosti s ekonomickou krizí nerozšířila mýtné na vozidla do 3,5 tuny a na všechny silnice ve vlastnictví státu, respektive krajů. Ministerstvo také už nepředloží novelu zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, která měla zlepšit systém kontrol technického stavu vozidel a měření emisí.

Naopak za dobře odvedenou práci úřadu považuje Bursík jednání s ministerstvem dopravy o vedení dálnic. Ministerstvo prosadilo, že v procesech posuzování vlivů staveb na životní prostředí a v politice a zásadách územního rozvoje se posuzují také environmentálně šetrnější varianty dálnic a rychlostních silnic D3 ve Středočeském kraji, R11 u Kuksu, R35 v oblasti Českého ráje, R43 v Jihomoravském a Pardubickém kraji.

Stavba dálnice
Zdroj: ČT24