Škromach kritizuje zvyšování platů ve veřejném sektoru

Praha - Vláda v demisi premiéra Mirka Topolánka (ODS) zvyšuje podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha platy ve veřejném sektoru pozdě a navíc málo. Sociální demokracie by zvýšila platy zaměstnancům veřejné sféry mnohem dřív a víc, vládní návrh na jejich zvýšení přesto podpoří, i když ho považuje za populistický, nesystémový, účelový a předvolební tah koaličních stran, uvedl dnes Škromach na tiskové konferenci. Škromach, který je rovněž stínovým ministrem práce ČSSD, ocenil odbory, pod jejichž tlakem prý vláda platy zvyšuje. Místopředseda ČSSD také na adresu stran vlády v demisi poznamenal, že by se měly zdržet komentářů návrhů hlavní opoziční strany ohledně rozhazování peněz, když se podle něj ČSSD skutečně snaží pomoci lidem vypořádat se s následky krize.

Zdeněk Škromach připomněl, že ČSSD navrhovala zvýšení platů státních zaměstnanců již loni při schvalování státního rozpočtu na letošní rok. Tenkrát prý Topolánkova vláda nazvala jakékoliv zvyšování platů zaměstnanců ve veřejném sektoru „neodpovědným populismem“.

Zdeněk Škromach (ČSSD) si servítky nebere:

„ODS a jejich souputníci lidovci a zelení by měli konečně držet hubu, když přichází sociální demokracie skutečně s návrhy, které by měly posílit například jistoty pro lidi, kteří ne vlastní vinou ztratí zaměstnání a podobně, a kdy hovoří o tom, že sociální demokracie něco rozhazuje.“

Interview ČT24

Vláda podle Škromacha zapomněla krajům současně se svým rozhodnutím poslat peníze, aby mohly růst platů realizovat. Naopak jim peníze během „války“ o poplatky ve zdravotnictví vzala, dodal.

Rath: Dovezu důchodce před Strakovu akademii

„Mělo se to řešit ve státním rozpočtu i s finančními prostředky,“ doplnil Škromacha středočeský hejtman David Rath (ČSSD). Uvedl, že vláda za situace, kdy jeho kraji vzala 230 milionů korun určených na domovy důchodců a kdy mu chybějí peníze, rozhodla o zvyšování platů. Prý bude muset alespoň schopnější důchodce naložit do autobusu a dovézt je před Strakovu akademii, aby upozornil na tento problém. Spokojil by se prý i s tím, kdyby vláda jeho kraji dala alespoň tolik peněz jako loni, a ne o 25 procent méně, uvedl Rath.

Odboráři jsou se zvýšením spokojení

Topolánkův kabinet v demisi v pondělí rozhodl o zvýšení mezd ve veřejném sektoru o 3,5 procenta. Polepšit si mají hlavně pracovníci ve školství. Přidáno dostane celkem asi půl milionu lidí. Předsedkyně Odborového svazu zaměstnanců ve státní správě Alena Vondrová je s nárůstem spokojená. „Je to maximum možného, protože jakákoliv vyšší úprava než 3,5 procenta by znamenala nároky na státní rozpočet,“ dodala Vondrová v Interview Čt24.

Alena Vondrová
Zdroj: ČT24